Ponedjeljak, 20 Marta, 2023

Presude zbog privatizacije ”Saniteksa”

Najčitanije objave

Kantonalni sud u Bihaću nepravosnažno je osudio Samira Ćatovića, bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Unsko-sanskog kantona, na dvije godine zatvora, a bivše članove Upravnog odbora te agencije Mersuda Omerdića i Hakiju Ibrahimpašića na po godinu zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom privatizacije dioničkog društva “Saniteks” iz Velike Kladuše, prenose Nezavisne novine.

Tužilaštvo USK je optuženima stavilo na teret da su iskorištavanjem službenog položaja drugom pravnom licu pribavili imovinsku korist koja prelazi iznos od 50.000 maraka.
Konkretno, optuženima se stavlja na teret da su u periodu od februara do septembra 2007. godine dali saglasnost na aneks ugovora kojim je Udruženje dioničara “Saniteks” iz Velike Kladuše kupilo 51 odsto državnog kapitala u istoimenom privrednom društvu.

Aneks ugovora je u ime Agencije za privatizaciju USK, koja je sprovodila privatizaciju državnog kapitala, potpisao Ćatović, a njime je obaveza novog investicionog ulaganja za većinskog vlasnika bez razloga i osnova umanjena sa 4,1 na 2,7 miliona maraka.

Osuđeni su potom, znajući da novi većinski vlasnik nije izvršio nikakva ulaganja, pa čak ni u umanjenom iznosu, donijeli odluku kojom se neopravdano potvrđuje da su ispunjene investicione obaveze iz ugovora. Poslije toga je Ćatović sproveo tu nezakonitu odluku, te izdao uvjerenje kojim se potvrđuje da je Udruženje ispunilo preuzete obaveze i da je time okončan postupak privatizacije privrednog društva “Saniteks”.

Tako je državni kapital u vrijednosti od 23,5 miliona maraka prenesen u vlasništvo Udruženja. Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 dana.

Najnovije objave