Srijeda, 24 Jula, 2024

Predsjedništvo BiH troši više od milion KM na avionske karte, hotele i putovanja

Najčitanije objave

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine planira potrošiti više od milion konvertibilnih maraka (KM) na avionske karte, hotele, restorane i putovanja u toku jedne godine.

Novi tender za posredovanje u putovanjima

U martu ove godine, Predsjedništvo BiH sklopilo je ugovor vrijedan 245.000 KM bez PDV-a s jednom agencijom za posredovanje pri prodaji karata i organizovanju putovanja. Međutim, u međuvremenu su raspisali novi tender, tražeći ponovo nekoga za iste usluge.

Vrijednost novog ugovora

Procijenjena vrijednost novog ugovora iznosi nevjerovatnih 750.000 KM bez PDV-a. Odluka o pokretanju postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača za ove usluge objavljena je na Portalu javne nabavke, a rok za preuzimanje tenderske dokumentacije je 28. juni.

“Riječ je o otvorenom postupku, a trajanje okvirnog sporazuma je 12 mjeseci. Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 750.000 KM,” navodi se u odluci.

Povećani troškovi

Ovaj novi ugovor dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Predsjedništvo BiH potpisalo sporazum s agencijom “Travel Plan” iz Banjaluke, koja je izabrana kao najbolji ponuđač na tenderu za usluge posredovanja u prodaji avionskih karata i organizovanja službenih putovanja. Vrijednost ovog sporazuma iznosila je 245.000 KM bez PDV-a i važi do 26. februara 2025. godine.

Troškovi hotela i ugostiteljskih usluga

Pored avionskih karata, Predsjedništvo BiH je pokrenulo postupke javnih nabavki za usluge hotelskog smještaja u inostranstvu i ugostiteljske usluge. Period važenja oba ugovora je 230 dana, odnosno nešto više od sedam mjeseci.

Za hotelski smještaj u inostranstvu planiraju izdvojiti 95.000 KM bez PDV-a, dok će za ugostiteljske usluge izdvojiti 58.000 KM bez PDV-a.

Poređenje s ranijim troškovima

Prema revizorskim izvještajima, Predsjedništvo BiH je u 2022. godini na službena putovanja potrošilo 646 hiljada KM, dok su troškovi za 2021. godinu iznosili oko 415 hiljada KM. Sudeći po novim tenderima, ove godine troškovi neće biti manji.

Najnovije objave