Petak, 2 Juna, 2023

Počinje suđenje Radetu Grujiću za silovanje na području Zvornika

Najčitanije objave

U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice počet će suđenje Radetu Grujiću, optuženom za silovanje u Liplju kod Zvornika u junu 1992. godine.

Statusna konferencija i početak suđenja Grujiću, nekadašnjem pripadniku čete Snagovo, Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, zakazana je za četvrtak, 13. aprila. On se tereti da je silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u mjestu Liplje, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti, koji su psihički i fizički zlostavljani.

U ponedjeljak, 10. aprila, planiran je početak izvođenja dokaza odbrane Borislava Paravca, kojem se sudi zajedno sa Andrijom Bjeloševićem i Milanom Savićem za zločine počinjene na području Doboja i Teslića.

Oni su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Ove sedmice u Sudu BiH nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, javlja BIRN BiH.

Najnovije objave