Srijeda, 24 Jula, 2024

Počast žrtvama genocida u Potočarima: Posjeta Schmidta i Murphya

Najčitanije objave

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schmidt, i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Michael Murphy, danas su posjetili Potočare, mjesto koje simbolizira najdublju tugu i tragediju genocida počinjenog u Srebrenici. Schmidt je u prostoru bivše Fabrike akumulatora odao počast za 14 žrtava genocida, koje će sutra biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra, konačno pronalazeći svoj smiraj.

Schmidt je tom prilikom naglasio emotivnost trenutka: “Veoma je dirljivo biti ovdje danas. Dvadeset devet godina poslije, mi smo danas u mogućnosti da oplakujemo i odajemo počast onima koji su izgubili živote,” rekao je Schmidt, ističući kako svake godine vidimo nova imena koja se dodaju već postojećima u Potočarima.

Marš mira i poruka svijetu

Posebno se obratio skepticima: “Ako neko sumnja kakva budućnost mora da bude ovdje, a to govorim i posebno nekima u Banjoj Luci, pozvao bih ih samo da dođu ovamo, da šutimo, razmišljamo, tugujemo i odemo sa ovog mjesta sa jakom opredijeljenošću s porukom ‘nikada više’ i da daju sve od sebe da imamo mirnu i zajedničku budućnost na ovim prostorima, u Srebrenici, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini,” poručio je Schmidt.

Ambasador Murphy također je prisustvovao komemoraciji, naglašavajući važnost prihvatanja istine: “Izuzetno je važno da svi prihvatimo istinu o onome što se desilo ovdje i da ukazujemo čast žrtvama u vrijeme kada se dešava poricanje genocida i kada je ono sve češće i u sve ružnijim oblicima. SAD danas stoje uz žrtve i njihove porodice i ukazujemo im počast danas i zauvijek,” izjavio je ambasador Murphy.

Murphy se kasnije priključio učesnicima Marša mira kako bi podržao preživjele i porodice žrtava, njihove napore da pronađu smiraj. Poslao je jasnu poruku političarima u BiH i globalno: “Svi moramo priznati i prihvatiti istinu o onome što se dogodilo na području Srebrenice, moramo podučavati o tome buduće generacije, iskazivati počast žrtvama i podržati one koji rade na pronalasku posmrtnih ostataka nestalih.”

Dodao je kako su Sjedinjene Američke Države ponosne što su bile kosponzori Rezolucije o genocidu u Srebrenici i što su za nju glasale, naglašavajući obavezu međunarodne zajednice da jasno i glasno govori o tome šta se ovdje dogodilo i održava kulturu sjećanja.

Ukop 14 žrtava genocida

U Memorijalnom centru Potočari, 11. jula, biće ukopane 14 žrtava genocida. Najmlađa među njima je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, koji je ubijen na području Sućeske kod Bratunca 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. Beriz će biti ukopan uz svog brata Hazima, koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine, koji je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Među žrtvama koje će ove godine biti ukopane su i braća Efendić, Hasib i Ćamil, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz različitih grobnica na području Srebrenice. Oni će konačan smiraj naći uz svog trećeg brata, Edhema, koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

Ove godine, kao i svake godine, komemoracija u Potočarima podsjeća nas na strašnu cijenu mržnje i važnost izgradnje trajnog mira i pravde.

Najnovije objave