Petak, 2 Juna, 2023

Otkriveno skriveno blago Arktika: Fascinantno otkriće u Barentsovom moru iz ledenog doba

Najčitanije objave

Istraživači Arktika su otkrili fascinantno otkriće na dnu Barentsovog mora, opisano kao “skriveno blago”. Oko 113 km južno od norveškog otoka Medvjeđeg otoka, istraživači su pronašli ogroman krater koji je vjerojatno nastao na kraju posljednjeg ledenog doba prije 18.000 godina. Unutar kratera, na dubini od oko 400 m ispod vode, otkrili su podvodni vulkan koji izbacuje blato i metan iz dubina Zemljine kore.

Stefan Buenz s Arktičkog sveučilišta UiT u Norveškoj, koji je bio suvoditelj ekspedicije, opisuje istraživanje morskog dna i otkrivanje novih curenja metana kao pronalaženje “skrivenog blaga”. Ovi vulkani pružaju uvid u unutrašnjost Zemlje jer izbacuju sedimente i vodu iz velikih dubina. Također pružaju informacije o prethodnim okruženjima na Zemlji. Otkriće ovog vulkana, nazvanog Borealis, rezultat je vjerojatno katastrofalne prirodne eksplozije koja je oslobodila velike količine metana nakon zadnjeg ledenog doba.

Krater Borealis, promjera oko 300 m, obiluje raznolikim morskim životom na strmim bokovima karbonatne kore koja se formirala prije tisućama godina. Na tom jedinstvenom staništu nalaze se morske anemone, spužve, koralji, morske zvijezde, rakovi i brojne druge vrste. Otkriveni krateri predstavljaju zaštićena staništa koja pružaju sigurnost osjetljivim morskim organizmima poput koralja i spužvi od ljudskih utjecaja kao što je ribarenje.

Oduševljenje istraživača ovim otkrićem je očito, a jedna od njih je izjavila kako bi voljela “zabiti ruku u to”. Ovo otkriće pruža nova saznanja o evoluciji i sastavu tekućina, a također može doprinijeti razumijevanju globalnog proračuna metana i procesima na drugim planetima.

Najnovije objave