Srijeda, 7 Juna, 2023

OPREZ! Kapi za oči u SAD-u kontaminirane opasnim bakterijama. Zabilježena tri smrtna slučaja

Najčitanije objave

Prema saopćenju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), broj smrtnih slučajeva uzrokovanih korištenjem kontaminiranih kapi za oči u Sjedinjenim Državama porastao je s jedne na tri osobe, izvještava NBC News.

Najmanje osmero ljudi je oslijepilo, a četvero ih je moralo podvrgnuti hirurškom odstranjivanju očiju zbog infekcije bakterijom pseudomonas aeruginosa, koja je otporna na većinu standardnih antibiotika. CDC nije objavio starost i spol preminulih pacijenata. Povučeno je više od deset različitih marki kapi za oči koje se prodaju kao umjetne suze, a većina slučajeva povezana je s kapima za oči marki EzriCare i Delsam Pharma, koje proizvodi Global Pharma Healthcare sa sjedištem u Indiji.

Pseudomonas aeruginosa je bakterija koja se može naći u okolišu, a infekcija se širi zbog loše higijene, prljavih ruku ili preko medicinskih instrumenata i opreme koje nisu pravilno očišćene i dezinficirane. CDC upozorava da je ova bakterija otporna na više vrsta antibiotika i do sada je uzrokovala oko 32.600 infekcija među hospitaliziranim pacijentima u SAD-u te oko 2.700 smrtnih slučajeva.

Uz podršku CDC-a, američka agencija za hranu i lijekove (FDA) prošlog mjeseca je izdala upozorenje zdravstvenim radnicima i javnosti da ne kupuju umjetne suze koje proizvode EzriCare ili Delsam Pharma zbog potencijalne bakterijske kontaminacije.

Najnovije objave