Srijeda, 24 Jula, 2024

Olujni divovi: Zagonetka superćelijskih oluja

Najčitanije objave

Superćelijska oluja je intenzivna grmljavinska oluja s mezociklonom, odnosno rotirajućim uzlaznim strujanjem. Zbog ove rotacije nazivaju se i rotirajuće grmljavinske oluje. Među četiri vrste grmljavinskih oluja (superćelijske, olujne, višećelijske i jednoćelijske), superćelijske su najrjeđe, ali potencijalno i najjače. Ove oluje mogu dominirati lokalnim vremenom i protezati se na području širine do 32 kilometra te obično traju dva do četiri sata.

Superćelijske oluje mogu se pojaviti diljem svijeta pod određenim vremenskim uvjetima. Značajne regije uključuju visoke ravnice u središnjim Sjedinjenim Državama, dijelove Južne Amerike, Bangladeš i istočnu Indiju, Južnu Afriku i istočnu Australiju. Povremeno se javljaju u drugim područjima srednje geografske širine poput Europe i istočne Kine. Nažalost, tome smo posvjedočili i prošle godine na Balkanu, gdje je superćelijska oluja prouzročila ogromnu štetu te čak odnijela i nekoliko života.

Superćelijske oluje mogu se klasificirati u tri vrste: klasične (normalna razina oborina), s niskim oborinama (low precipitation ili LP) i s visokim oborinama (high precipitation ili HP). LP superćelije češće su u sušnim klimama poput visokih ravnica Sjedinjenih Država, dok se HP superćelije nalaze u vlažnim regijama. Iako se mogu pojaviti bilo gdje pod pravim uvjetima, superćelijske oluje najčešće su u takozvanoj Aleji tornada u visokim ravnicama Sjedinjenih Država. Druge regije s velikom pojavom uključuju dijelove Europe, Tornado koridor u Argentini, Urugvaj i južni Brazil.

Superćelije su obično izolirane od drugih grmljavinskih oluja, iako ponekad mogu biti ugrađene u liniju oluje. To su kvazistacionarne oluje koje se često nalaze u toplom sektoru sustava niskog tlaka i kreću se prema sjeveroistoku duž hladne fronte. Superćelijske oluje mogu odstupati od srednjeg vjetra, pomičući se desno ili lijevo u odnosu na vertikalno smicanje vjetra. Povremeno se mogu podijeliti i u dvije superćelijske oluje sa suprotnim rotacijama.

Superćelijske oluje su fascinantni, ali potencijalno opasni vremenski fenomeni koji mogu uzrokovati loše vremenske uvjete, uključujući tornada, tuču i jake vjetrove. Razumijevanje njihove strukture i ponašanja presudno je za predviđanje i spremnost na njih.

Najnovije objave