Četvrtak, 26 Januara, 2023

Okončan prosvjed crnim ekranom protiv kršenja medijskih sloboda u Srbiji

Najčitanije objave

Beogradske kabelske televizije N1 i Nova S u vlasništvu regionalne medijske korporacije United Group, u srijedu su, nakon jednodnevnog prosvjeda zbog kršenja medijskih sloboda, ponovno počele emitirati program.

Te su dvije televizije, kritički nastrojene prema aktualnoj vlasti, koju predvodi Srpska napredna stranka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, u utorak od ponoći umjesto programa emitirale telop s crnim ekranom i porukom “Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija”. U priopćenju objavljenom u srijedu navodi se kako je to bila prilika da gledatelji vide “kako izgleda medijska scena u Srbiji bez slobodnih medija”.

Razlog prosvjeda je odnos vlasti prema medijima i izostanak dodjele pete televizijske frekvencije s nacionalnim opsegom.

Posljednji u nizu poteza u Srbiji koji imaju za cilj pritisak na slobodne medije jest postupanje Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitiranje.

Prije nekoliko mjeseci N1 je aplicirao za nacionalnu dozvolu, ali ju nije dobio, a dodijeljena je privatnim televizijama Pink, Happy, TV Prva i B92, koje, često kršeći temeljna načela o slobodi medija i novinarske kodekse, otvoreno i nekritički podupiru Vučićevu vlast.

Situacije se ponovila i s Novom S, koja se prijavila na natječaj za petu dozvolu, ali odluka nije donesena iako su svi primjenjivi rokovi prošli, poručili su u priopćenju N1 i Nova S.

Parlamentarna oporba podržala je tu gestu N1 i Nova S, a poruke vezano uz obvezu Srbije da se drži načela o medijskim slobodama stigle su i iz EU-a.

Zastupnici dijela oporbe u Skupštini Srbije podržali su televizije N1 i Nova S podižući crne papire s natpisom: “Mrak u Srbiji bez slobodnih medija”.

Glasnogovornica Europske komisije Ana Pisonero rekla je za N1 da EU od Srbije očekuje da stvori okruženje u kojem se moraju nesmetano osigurati medijske slobode i sloboda izražavanja.

“Što se nas tiče, jasno je da očekujemo od Srbije bez daljnjeg odlaganja primijeni Akcijski plan koji je predstavila u okviru svoje medijske strategije”, poručila je Pisonero.

Ona je istaknula da sloboda izražavanja, sloboda medija i medijski pluralizam predstavljaju ključnu osnovu svakog demokratskog društva i da EU to mora podržati.

„Kada je u pitanju Srbija, svjesni smo situacije i želim vas podsjetiti na izvješće o napretku koji nije tako davno objavljeno“, poručila je Pisonero za N1.

Europska komisija je u svom posljednjem izvješću, među ostalim, kritizirala i nedostatne medijske slobode u Srbiji.

Televiziju N1, Novu S te neovisne produkcije i rijetke tiskane medije koje ne kontroliraju, vladajući nazivaju “tajkunskim medijima”, prenosi Hina.

Komentirajući prosvjed N1 i Nove S predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako im “nitko nije zamračio ekrane već su to sami učinili” u namjeri da se stvori dojam kako u Srbiji nema slobodnih medija.

Ako sada oni sami kažu da imaju problem sa slobodom izražavanja, da ne mogu govoriti, onda je to problem što im njihov vlasnik to ne dopušta, rekao je Vučić komentirajući u utorak na margini samita Europska unija-Zapadni Balkan crne ekrane dviju televizija, aludirajući na jednog od vlasnika United Group Dragana Šolaka.

Najnovije objave