Četvrtak, 21 Septembra, 2023

Obilježeno 60. godina Kinoteke BiH

Najčitanije objave

Povodom održavanja prve filmske projekcija u Kinoteci Bosne i Hercegovine, sinoć je ova važna kulturna ustanova u Sarajevu organizirala svečani program kako bi obilježila 60. godišnjicu ovog događaja. Zahvalnice su dodijeljene institucijama različitih vlasti u Bosni i Hercegovini za njihov doprinos opstanku Kinoteke, kao i Fondaciji za kinematografiju. V. d. direktorica Devleta Filipović uručila je zahvalnicu Vesku Kadiću, prvom poslijeratnom direktoru Kinoteke BiH. Zahvalnica će također biti dodijeljena Emiru Hadžihafizbegoviću, nekadašnjem ministru kulture Kantona Sarajevo, za njegov doprinos u očuvanju arhivske filmske građe.

Tokom svečanosti su prikazani dokumentarni filmovi “I bi Svjetlost” redatelja Veska Kadića i “Golim rukama” Hajrudina Šibe Krvavca. Kadićev film prikazuje obnovu Kinoteke nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, dok Šiba Krvavac govori o izgradnji Bosne i Hercegovine nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Prije 60 godina, kada je održana prva filmska projekcija, Kinoteka je bila dio Jugoslovenske kinoteke. Filmski arhiv Kinoteke BiH danas štiti i čuva materijale i filmsku građu od povijesnog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i znanstvenog značaja. To uključuje igrane, dokumentarne, kratke igrane i animirane filmove koji čine nacionalnu zbirku Bosne i Hercegovine, kao i značajan fond stranih filmova. Zaposlenici ove ustanove istražuju, prikupljaju, arhivistički obrađuju, štite i čuvaju ovo filmsko blago.

Unatoč svojoj važnosti kao jedna od sedam institucija kulture od državnog značaja, Kinoteka BiH još uvijek nema riješen budžetski status. Ipak, njezina posvećenost očuvanju filmske baštine i promicanju kinematografije i dalje ostaje neprocjenjiva.

Najnovije objave