Subota, 10 Decembra, 2022

NMiMES: Riješeno 7.500 tona municije i renovirano 90 objekata (VIDEO)

Najčitanije objave

Na sjednici Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (NMiMES) razgovarano je o postignutim ciljevima u ovoj godini i realiziranim zadacima, što će biti osnova za rad u narednoj godini.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Gojko Knežević zahvalio je UNDP-u, OSCE-u, EUFOR-u, NATO-u i ambasadama brojnih zemalja koji s Oružanim snagama ulažu napore kako bi sigurnosno okruženje ne samo BiH nego i regije učinili boljim.

Ocijenio je da je najveći broj planiranih aktivnosti Planom operacija i Master planom za ovu godinu završeno, iako postoje određeni izazovi zbog čega će neke aktivnosti biti realizirane u narednoj godini.

– Bavimo se poslom koji je vrlo izazovan i često rizičan, ali do sada, a radimo unazad 13 ili 14 godina, nismo imali nekontroliranih eksplozija u skladištima i ni u jednom trenutku nije bio ugrožen život i zdravlje naših pripadnika – dodao je.

Kaže i to da se Oružane snage i partneri nisu bavili samo demilitarizacijom minskoeksplozivnih sredstava nego i demilitarizacijom onoga što je procijenjeno kao nesigurno te su uložena velika sredstva na poboljšanje uvjeta u skladištima naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

– Radili smo i na povećanju kapaciteta našeg personala koje radi na poslovima upravljanja životnim vijekom naoružanja, municije i minskoeksplozivnih sredstava – zaključio je Knežević.

Domaćin sastanka bio je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera kazala je da je UNDP dugogodišnji partner Oružanih snaga u ovim oblastima.

Naglasila je da su se danas uvjerili da su ove godine poduzete aktivnosti koje su bile uspješne u smislu poboljšavanja lokacija i rješavanja viškova naoružanja.

– UNDP je bio dio tri velika projekta u okviru Master plana za koje je izdvojeno 16 miliona američkih dolara. Bili smo uspješni u rješavanju 7.500 tona municije, radili smo na renoviranju 90 objekata, a obučeno je i 100 pripadnika personala Oružanih snaga BiH što se tiče upravljanja zalihama – dodala je.

U narednih 12 mjeseci radit će se uz pomoć sredstva norveške Vlade na rješavanju viškova municije, a UNDP će ostati dio Strateškog komiteta kako bi se radilo u realizaciji ovih napora do kraja 2025. godine.

U radu sjednice učestvovali su stalni članovi Komiteta i predstavnici Evropske unije, Misije OSCE-a u BiH, NATO Štaba Sarajevo, EUFOR-a, kao i predstavnici ambasada u BiH Švicarske Konfederacije, Savezne Republike Njemačke, Velike Britanije, Republike Austrije i Kraljevine Švedske, te predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH u statusu posmatrača.

Najnovije objave