Srijeda, 29 Marta, 2023

Nesanica – poremećaj kojeg ne smiješ zanemariti

Najčitanije objave

Osigurati najmanje sedam sati kvalitetnog sna noću često je teško postići. A oni koji najčešće pate od nesanice su žene.

Spavanje koristi našem mentalnom zdravlju, a pomaže i pri oporavku. Nedostatak sna povezan je s kroničnim zdravstvenim problemima, uključujući i bolesti srca, bubrega, visoki krvni tlak, dijabetes, moždani udar i depresiju. Stoga je logično da nam kvalitetan san mora biti prioritet kad je u pitanju naša dobrobit.Kvalitetan san podržava imunološki sustav, smanjujući rizik od razvoja ozbiljnih bolesti.
Nesanica je povezana s ozbiljnim zdravstvenim stanjima, svi (posebno žene) trebaju primijeniti učinkovite intervencije za smanjenje povezanih rizika.

Ima puno uzroka nesanice. Ona obično utječe na ljude tijekom stresnih razdoblja, poput polaganja ispita ili selidbe. Međutim, postoje i drugi okidači.

Ako je nekome potrebno više od 30 minuta da bi zaspao, budan je više od 30 minuta tokom noći ili se probudi 30 minuta prije alarma te sljedeći dan nije svjež, to se zove nesanica. Da bi govorili o hroničnoj nesanici, ovi problemi moraju se pojaviti najmanje tri puta sedmično i moraju se događati najmanje tri mjeseca. Ako vam je teško zaspati ili ostati u snu i to utječe na vašu sposobnost funkcionisanja tokom dana, to je vjerojatno nesanica i treba je shvatiti ozbiljno.

Mogu postojati fizički uzroci lošeg sna, poput boli ili groznice, ili hormonalne fluktuacije koje mogu utjecati na san. Obično kad je uzrok problema sa spavanjem riješen (primjerice, stresna situacija je prošla, osoba više ne osjeća bolove ili su joj se hormoni vratili u normalnu ravnotežu), san osobe vratit će se u normalu. Međutim, ponekad se problem sa spavanjem (ili nesanica) može nastaviti dugo nakon toga jer se osoba sada može usredotočiti na svoj problem sa spavanjem i raditi stvari koje joj zapravo pogoršavaju san.
Kod žena, nesanica je posebno česta tijekom menopauze kad hormoni mogu mahnito fluktuirati.
Poboljšanje okoliša u spavaćoj sobi može pomoći npr. spavanje u prirodnim vlaknima koja upijaju vlagu, održavanje sobe hladnom i korištenje vodene magle za smanjenje noćnog znojenja.

Ako je vaša nesanica povezana sa stresom, onda je važno identificirati područja u vašem životu koja uzrokuju višak stresa i pokušati smanjiti stres gdje je to moguće. Ako već imate nesanicu, izbjegavanje kofeina i alkohola prije spavanja i rutina opuštanja mogu biti od koristi. Međutim, ako je vaša nesanica posebno ozbiljna ili traje dugo, onda samo dobra higijena sna vjerojatno neće pomoći.

Najnovije objave