Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

Nepoznati leteći objekt protutnjao je našim sustavom 2017. godine. Zašto fizičar s Harvarda tvrdi da se radi o izvanzemaljcima?

Najčitanije objave

Prije pet godina neidentificirani leteći objekt izveo je vrlo čudno putovanje Sunčevim sustavom. Crvenkasti duguljasti objekt dužine između 100 i 1000 metara proletio je Sunčevim sustavom brzinom od oko 25 kilometara u sekundi, a prema tvrdnjama Avija Loeba, nije isključeno da se radi o izvanzemaljskoj letjelici.

Kanadski astronom Robert Weryk uočio je nepoznati objekt teleskopom u listopadu 2017., a tada je već bio na izlasku iz našeg sustava. Astronomi su bili zbunjeni ovim objektom, a odlučili su ga nazvati ‘Oumuamua, što na havajskom znači – izviđač.

Niko nije sa sigurnošću mogao reći što je ‘Omuamua, osim jednog znanstvenika. ‘Brzina, putanja i oblik ‘Oumumue bili su mogući znaci da se radi o izvanzemaljskoj letjelici’, izjavio je teorijski fizičar s Harvarda Avi Loeb. ‘Trebalo bi razmotriti mogućnost umjetnog podrijetla ‘Oumuamue’, napisao je Loeb u svojoj studiji iz 2021. godine.

Loebovo stajalište da bismo se trebali barem pozabaviti mogućnošću da je ‘Oumuamua svemirska letjelica te da bi je u skladu s tim trebalo istražiti bilo je u najmanju ruku kontroverzno, a sada ga je odlučio demantirati i tim kineskih znanstvenika. Prema njihovim navodima, ako je ‘Oumuamua izvanzemaljski brod, trebalo bi ga pokretati supertanko svjetlosno jedro koje hvata zvjezdane čestice.

‘U oskudnim podacima koje imamo o ‘Oumuamui nema znakova takvog jedra’, ustvrdio je kineski tim u svojoj recenziranoj studiji, a koja će biti objavljena u časopisu Astronomy and Astrophysics i pojavila se na internetu u srijedu. ‘Zaključujemo da je mogućnost da je ‘Oumuamua imala svjetlosno jedro vrlo malo vjerojatna’, rekao je Shangfei Liu, astronom sa Sveučilišta Sun Yat-sen u Zhuhaiju, za The Daily Beast.

Ne treba ni spominjati to da se Loeb ne slaže s time: ‘Postoji nekoliko stvari koje su autori previdjeli’, rekao je Loeb za The Daily Beast.

Argument Shangfeija i njegovih kolega svodi se na ovo: svjetlosna jedra, koja hvataju fotone na način na koji brodska jedra hvataju vjetar, i sve su popularniji način pokretanja svemirskih letjelica koje gradimo na Zemlji, obično su veliki kvadratni predmeti koji odražavaju puno ili vrlo malo svjetla. Sve ovisi o kutu promatrača, kao i o tome koliko se okreće letjelica na koju su pričvršćeni.

Dakle, dok je ‘Oumuamua išla po Sunčevom sustavu, trebala je biti jako svijetla na nekim točkama, a na drugima je trebala biti gotovo nevidljiva. I dok je ‘Oumuamua postala svjetlija i tamnija s naše točke gledišta na svom čudnom putovanju, nije postala dovoljno svijetla, rekao je Shangfei. ‘Da se radilo o svjetlosnom jedru, varijacija svjetline trebala bi biti mnogo veća.’

Sve navedeno stoji kada govorimo o pretpostavci da bi potencijalne izvanzemaljske letjelice koristile iste ili tehnologije slične našima, što je malo vjerojatno.

Kako se misterij koji okružuje ‘Oumuamuu produbljuje i uključuje se sve više znanstvenika, postoji jedna bitna stvar oko koje se svi slažu. Nemamo dovoljno podataka da sa sigurnošću kažemo što je to ‘Oumuamua.

Najnovije objave