Utorak, 16 Jula, 2024

Napeta politička rasprava: Bećirović traži oštrije sankcije za Dodika, a Dodik uzvraća optužbama da ruši BiH

Najčitanije objave

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nedavno je održao sastanak s članovima Radne grupe za regiju zapadnog Balkana (COWEB) i pozvao ih da razmotre uvođenje oštrijih sankcija prema Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska, slično kao što to čine Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Bećirović je istaknuo opasnost koju predstavlja Dodik, naglašavajući da on otvoreno ugrožava Dejtonski mirovni sporazum, te prijeti nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i miru i sigurnosti u regiji.

“Radi se o političaru koji krši Ustav BiH, dovodi u pitanje zakone države Bosne i Hercegovine, ne poštuje Ustavni sud BiH, slavi i nagrađuje pravomoćno osuđene ratne zločince, te zagovara projekt velike Srbije, što su osudili i najviši sudovi Ujedinjenih nacija”, izjavio je Bećirović prema izvještaju Fene.

Bećirović je također istaknuo potrebu da se blokiraju određena financijska sredstva Europske unije namijenjena separatističkom predsjedniku entiteta RS, koji provodi otvoreno antidržavnu i antizapadnu politiku.

Milorad Dodik je odmah odgovorio na ove optužbe rekavši da “Bećirović mnogo bolje i uspješnije razgrađuje BiH nego bilo ko drugi”. Dodik je istaknuo da je BiH u sadašnjem stanju upravo zbog političara poput Bećirovića te je izrazio mišljenje da je poziv na sankcije zapravo znak nemoći u raspravi s onima koji imaju drugačije mišljenje.

Dodik je također kritizirao Bećirovićevu podaničku svijest i istaknuo da nije bitno tko je bošnjački član Predsjedništva. Dodik tvrdi da svi žele da drugi, silom, ostvare svoje ciljeve te da uskoro ni Bošnjaci neće željeti takvu Bosnu i Hercegovinu.

Napomena: Ovaj tekst je prilagođen na temelju informacija koje sam mogao pronaći do svog znanja iz rujna 2021. Moguće je da su se dogodile promjene u međuvremenu.

Najnovije objave