Subota, 10 Decembra, 2022

Mostarska promocija monografije o Nedi Arnerić

Najčitanije objave

Monografija o Nedi Arnerić „Čarobna melanholija“, autorice Anite Panić, bit će predstavljena 12. studenoga u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače s početkom u 17 sati i 30 minuta u okviru 16. Mostar film festivala.

Nakon objavljene dvije monografije „Kralj“ i „Milena Dravić ili ključ snova“, autorica je željela objaviti monografiju o nekome tko je svojim stvaralaštvom obilježio srpsku filmsku umjetnost, priopćili su organizatori.

– Kako sam Nedu Arnerić poznavala od ranije i bila dobro upoznata s njezinim bogatim opusom u domaćoj, ali i svjetskoj kinematografiji, veoma lako sam se odlučila da ona bude ličnost kojoj ću posvetiti novu monografiju – poručila je autorica Panić.

U osam poglavlja dočarala je život glumice koja je prvu ulogu dobila sa samo 13 godina u filmu „San“ kod Puriše Đorđevića.

– Samouvjereno je vladala kadrom, a kamera ju je obožavala. Već s 15 godina u tinejdžerskom hitu „Višnja na Tašmajdanu“ postala je prava domaća zvijezda. Filmski svijet predstavio nam je u punom sjaju Nedu Arnerić, čudo od djeteta – dodala je autorica.

Panić smatra kako monografiju uzbudljivom čine svjedočenja Nedinih kolega s kojima je dijelila kadar u mogobrojnim filmovima, na kazališnoj sceni ili prilikom nastupa u televizijskim serijama i filmovima.

Neda Arnerić, u karijeri dugoj skoro pola stoljeća, odigrala je uloge u četrdeset kazališnih predstava i preko stotinu filmova. Njezin glumački talent i karizmu na velikom platnu uočili su u ranoj mladosti i stranci, te je brzo uslijedila i njezina međunarodna karijera.

Monografija „Čarobna melanholija“ priča je o velikoj zvijezdi tužnih očiju, čudu od djeteta, ženi velike energije i velike patnje, o ženi satkanoj od nježnosti, sofisticiranosti plemićkog porijekla i velike ljubavi prema ljudima.

Najnovije objave