Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Michael Murphy: Čović treba promijeniti svoj pristup. Dodik slijedi Putina

Najčitanije objave

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, izjavio je da Sjedinjene Američke Države neće dopustiti niti pasivno promatrati dok Dodik ili drugi u njegovoj administraciji vode zemlju prema sukobu.

“Što se tiče toga, Sjedinjene Američke Države imaju mehanizme na raspolaganju, kao i Europska unija i Ured visokog predstavnika (OHR), i mi ćemo odlučiti kako ćemo koristiti te mehanizme kad smatramo da je to odgovorno. Jasno smo izrazili podršku uredu visokog predstavnika i svim njegovim ovlastima, a to će se nastaviti”, rekao je Murphy za Dnevni list.

Govoreći o Južnoj interkonekciji, Murphy je istaknuo:

“To predstavlja jedinstvenu priliku za ostvarenje nekoliko stvari za Bosnu i Hercegovinu, posebno za stanovnike Federacije, uključujući Hercegovinu. Prvo, omogućit će zemlji napredak prema energetskoj neovisnosti, što je izuzetno važno s obzirom na različite izvore opskrbe plinom u današnjem geopolitičkom okruženju. To je važno. Drugo, stvorit će se nove mogućnosti za izgradnju plinovoda, što će donijeti nova radna mjesta stanovnicima Federacije i Hercegovine. Treće, pouzdan izvor opskrbe plinom u toj regiji potaknut će gospodarski rast. Određene tvrtke mogu značajno rasti ako imaju pristup takvom plinovodu. Na primjer, otvaranje tisuća radnih mjesta za stanovnike Federacije je moguće. To je u interesu stanovnika Federacije – Bošnjaka, Srba, Hrvata i drugih. Mi smo jasno istaknuli da, kako bismo iskoristili tu priliku, potrebno je imati zakon u skladu s međunarodnim standardima i osigurati međunarodnu financijsku podršku. Nećete dobiti tu podršku bez vjerodostojnog okvirnog zakona. Nacrt zakona već postoji i bio je potvrđen u Zastupničkom domu FBiH. Međutim, otišao je u federalni Dom naroda i Dragan Čović i HDZ BiH su predložili neke neprihvatljive amandmane, što je odgodilo napredak u vezi s tim pitanjem. Oni zahtijevaju stvari koje će uništiti projekt prije nego što i započne.

To je sebično i nije u interesu građana koje predstavljaju. Nije samo naša strana koja to ističe. I druge strane su iznijele slične stavove. Na primjer, HDZ 1990 je prepoznao vrijednost tog plinovoda za Federaciju i stanovnike Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, u smislu ekonomskih koristi. To su činjenice. Nadamo se da će moja vlada i dalje postići napredak u tom projektu. Međutim, takve prilike nisu uvijek prisutne. U nekom smislu, međunarodna zajednica sve više se udaljava od financiranja projekata koji se oslanjaju na fosilna goriva. To su stvari koje smo prenijeli i nadamo se da će to pomoći u promjeni stajališta Dragana Čovića i HDZ-a”, izjavio je Murphy.

Američki ambasador ističe da Dodik slijedi vodstvo gospodina Putina u vođenju vlasti.

“Vidimo to u zakonodavstvu i propisima kojima se ograničavaju osnovne slobode stanovnika Republike Srpske, kao što su sloboda medija, sloboda okupljanja i udruživanja… Mogu vam jamčiti da stanovnici Republike Srpske ne žele živjeti u autokratskom režimu. Oni žele živjeti u mjestu gdje mogu izražavati svoje mišljenje slobodno, bez straha, mjestu gdje imaju pravo na neovisne medije koji mogu od lidera institucija tražiti odgovornost i držati ih odgovornima za korupciju i druge nepravilnosti. U tom smislu, smatram da je veza između gospodina Dodika i gospodina Putina te njegovo modeliranje ponašanja prema Putinu opasnost za građane Republike Srpske”, zaključio je Murphy.

Najnovije objave