Petak, 2 Juna, 2023

Međunarodni dan muzeja slavi dostignuća muzeja diljem svijeta

Najčitanije objave

Od 1977. godine, Međunarodni dan muzeja se obilježava na preporuku Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM) kako bi se javnosti predstavila postignuća iz prethodnog perioda i istakla važnost muzeja kao javnih ustanova.

Svake godine, Međunarodni dan muzeja prati određena tema koju predlaže Savjetodavni komitet ICOM-a. Ova tema omogućava muzejima diljem svijeta da se usredotoče na isti sadržaj tokom maja, što povećava snagu poruka muzejske zajednice i njihov utjecaj na javnost.

U skladu s tim, mnogi muzeji diljem svijeta provode različite aktivnosti u povodu Međunarodnog dana muzeja. To uključuje organiziranje promotivnih kampanja, otvaranje novih izložbi i muzejskih prostora, produženo radno vrijeme, koncerte te različite programe namijenjene posebnim ciljnim skupinama kao što su djeca, obitelji i osobe s invaliditetom.

Jedna od ciljeva ovog posebnog dana je olakšati pristup muzejima posjetiteljima, a neke institucije nude i slobodan ulaz kako bi potaknule što veći broj ljudi da istraže kulturnu baštinu koju muzeji čuvaju.

Međunarodni dan muzeja pruža priliku muzejima da se povežu s javnošću, educiraju posjetitelje i promiču važnost kulture i umjetnosti. Ovaj godišnji događaj slavi bogatu raznolikost muzejske zajednice i njen doprinos u očuvanju i promicanju kulturne baštine diljem svijeta.

Najnovije objave