Petak, 2 Juna, 2023

Manifestacija ‘Dani obrta i poduzetništva BPK Goražde’ 6. i 7. aprila

Najčitanije objave

“Dani obrta i poduzetništva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde”, naziv je manifestacije koja će biti održana 6. i 7. aprila u Goraždu, u organizaciji kantonalne Obrtničke komore.

O programskim aktivnostima dvodnevne manifestacije te značaju obrta i poduzetništva govorilo se na današnjoj pres-konferenciji.

– Imali smo pauzu zbog pandemije u održavanju ovog događaja koji sada obnavljamo manifestacijom koja će se održati na platou i u salama Biznis centra gdje su planirani zanimljivi sadržaji izložbeno-prodajnog i edukativnog karaktera te pozivamo sve zainteresovane građane i izlagače da nam se pridruže, s ciljem promocije poduzetništva i obrta na ovim prostorima – kazao je predsjednik Obrtničke komore BPK-a Goražde Rehad Deljo.

Napomenuo je da su u edukativnom dijelu planirani okrugli stolovi uz učešće predstavnika Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva te federalne Obrtničke komore, kao i komora iz Mostara, Sarajeva, Tuzle i drugih gradova gdje će se govoriti o stanju, perspektivi i razvoju poduzetništva i obrta na prostoru FBIH.

Takođe, planiran je i skup o podsticajnoj politici u sferi obrta, poduzetništva i privrede, a manifestcaija će biti obogaćena i izložbom fotografija, likovnom izložbom te šahovskim turnirom.

– Poduzetništvo i obrt je živa materija koja se razvija i traži neke nove procese i zanimanja s tim da ne smijemo i ne želimo da zaboravimo začetke obrta i poduzetništva pogotovo stare esnafske zanate. Prije 12-13 godina i Evropska komisija je donijela odluku da svaka lokalna zajednica ili kanton treba da sufinansiraju opstojnost odnosno razvoj zanatstva. U komercijalnom smislu ti zanati nisu održivi, međutim uz pomoć društva i zajednice mi ih činimo održivim i specifičnim – naveo je Deljo.

Ocijenio je da ima prostora za dalje unapređenje poduzetništva i obrta, navodeći da BPK Goražde ima relativno razvijeno obrtništvo o čemu svjedoči podatak da postoji 297 registrovanih obrtničkih radnji sa oko 500 uposlenih ljudi.

– Mi dajemo dušu ovim prostorima, obrti i zanatstvo nam je potrebno, a cilj je da iz tih malih obrta prelazimo u veća preduzeća koja će zapošljavati i više ljudi – kazao je predsjednik Obrtničke komore BPK Goražde.

Najnovije objave