Utorak, 28 Marta, 2023

Kosovo tuži Piksija zbog odvratne psovke

Najčitanije objave

Srbija je prije tri dana ispala sa Svjetskog prvenstva. Orlovi su već odletjeli kući i zaputili se na odmor, no bura s utakmice protiv Švicarske se i dalje ne stišava. Prvo su tamošnji mediji zagovarali kaznu Granitu Xhaki jer je nosi dres na kojem je pisalo Jashari, što je prezime osnivača i bivšeg vođe Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jasharija koji je ubijen 1997. No, tako se preziva i Xhakin suigrač, kojem je on, tvrdi, posvetio pobjedu, pišu 24 sata.

Na kraju je Fifa prihvatila njegovo opravdanje da tu nije bilo političkih konotacija pa je odustala od pokretanja postupka. No, mogla bi protiv Srbije. Kosovo je podnijelo žalbu Fifi u kojem su izbornika Dragana Stojkovića optužili za teške uvrede te navijače za rasizam. Navodno su navijači Srbije isticali političke poruke protiv Albanaca, dok je Piksi tokom slavlja drugog gola opsovao ‘je*em li vam majku šiptarsku’.

– FFK je podnio žalbu Fifi s neophodnim dokazima. FFK zahtjeva od Fife istragu povodom ovog slučaja i traži da FS Srbije bude sankcioniran kako bi se jednom zauvijek ovakva skandiranja odstranila sa stadiona i događaja kao što je Svjetsko prvenstvo – piše u priopćenju Kosovskog nogometnog saveza.

odsjetimo, Fifa je već pokrenula postupak protiv Srbije. Uoči utakmice protiv Brazila, u svlačionici su izvjesili zastavu na kojoj je Kosovo prikazano kao dio Srbije, uz natpis ‘Nema predaje’.

I tada je Kosovo podnijelo žalbu, a u konačnici je Fifa i započela s istragom.

– Sramotne slike iz srpske svlačionice iskazuju poruke mržnje, ksenofobije i genocida prema Kosovu tijekom Svjetskog prvenstva. Očekujem konkretne akcije Fife s obzirom da. je Nogometni savez Kosova punopravni član Fife i Uefe – objavio je tada kosovski ministar kulture, mladih i sporta Hajrullea Cekua

Najnovije objave