Četvrtak, 26 Januara, 2023

Koriste li izvanzemaljci naše Sunce za prenošenje signala?

Najčitanije objave

Koriste li izvanzemaljci svojstvo sunčeve gravitacije za prijenos informacija kroz međuzvjezdanu komunikacijsku mrežu? Po prvi put ikada, astronomi su istražili ovu intrigantnu mogućnost i tražili signale koji dolaze od skrivenih neljudskih sondi koje kruže oko Sunca. Do sada metoda nije otkrila znakove vanzemaljaca koji putuju svemirom, ali predstavlja obećavajuću novu mogućnost lova na vanzemaljce kao dio potrage za izvanzemaljskom inteligencijom (SETI), piše Klik.hr.

Nova strategija pretraživanja temelji se na nalazima Alberta Einsteina, koji je 1915. pokazao da gravitacija savija tkivo prostor-vremena. To znači da masivni objekti, poput zvijezda i galaksija, savijaju svjetlost oko sebe. Ovaj efekt, poznat kao gravitacijska leća, omogućuje znanstvenicima da vide izuzetno udaljene objekte čiju su svjetlost iskrivile goleme galaksije u prednjem planu i galaktički klasteri.

“Uvelike je poput povećala”, rekao je za Live Science Nicholas Tusay, postdiplomac na Penn Stateu. I s gravitacijskim lećama i s povećalom, povećanje najbolje funkcionira kada je osoba ili detektor postavljen na određeno mjesto poznato kao žarišna točka, rekao je. Sunčeva gravitacijska žarišna točka počinje na otprilike 550 astronomskih jedinica (AJ), ili 550 puta udaljenosti između Zemlje i Sunca, rekao je Tusay. Teleskop postavljen na ovo mjesto imao bi nevjerojatne sposobnosti – mogao bi razlučiti kontinente i planine na planetu koji kruži oko druge zvijezde, dodao je.

Izvanzemaljski internet

“Svjetlo ide u oba smjera”, rekao je Tusay. “Ako možete povećati svjetlo koje dolazi do vas, možete također povećati svjetlo koje izlazi.” To znači da se gravitacijska leća također može koristiti za učinkovito slanje signala na međuzvjezdane udaljenosti, pa su znanstvenici nagađali o tehnički potkovanim izvanzemaljcima koji postavljaju sonde u žarišne točke zvijezda, učinkovito ih pretvarajući u gigantsku komunikacijsku mrežu od točke do točke.

Kako bi testirali ovu ideju, Tusay i njegovi kolege upotrijebili su teleskop Green Bank u Zapadnoj Virginiji kako bi proveli šest petominutnih skeniranja radijskih signala koji dolaze iz sunčeve gravitacijske žarišne točke. I što su pronašli? – Ništa – rekao je. “Da to točno kažem: u frekvencijama koje smo promatrali, tijekom vremena koje smo promatrali, nismo pronašli uvjerljive signale koji su bili izvanzemaljskog porijekla.”

Rezultati su objavljeni prošlog ljeta u časopisu The Astronomical Journal, a Tusay ih je prošli tjedan predstavio na 241. sastanku Američkog astronomskog društva u Seattleu. Iako otkrića još nisu dokaz ET-a, Tusay je rekao da je moguće da se izvanzemaljske sonde postavljene na sunčevu gravitacijsku žarišnu točku uključuju samo s vremena na vrijeme. I druge zvijezde imaju svojstva koja ih čine boljim čvorovima u golemom svemirskom internetu, pa bi to mogle biti dodatne mete pretraživanja, dodao je. On metodu vidi više kao dokaz koncepta koji bi mogao pokazati nešto zanimljivo ako se provodi dulje i s više resursa.

“Uvijek govorimo o novim načinima pretraživanja u području SETI-ja”, izjavila je za Live Science Julia DeMarines, astrobiologinja sa Sveučilišta u Kaliforniji, Berkeley, koja nije bila uključena u rad. “Ovo je prvi put da sam vidjela pretragu ove specifične mogućnosti presretanja poruka.” Kada se ništa ne vidi u SETI pretrazi, to može značiti nekoliko stvari, dodala je, uključujući da nitko ne komunicira ili jednostavno da nitko ne komunicira na ovaj način. Svaka nova metoda pretraživanja uvijek je dobrodošla, rekao je DeMarines. “Ako ne pogledaš”, dodala je, “onda nikada nećeš saznati.”

Najnovije objave