Srijeda, 7 Juna, 2023

Komšić: Međunarodna zajednica nas vodi ka podjeli

Najčitanije objave

Gostujući u programu Federalne televizije, Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je da se u prethodnih četiri do pet godina, možda i duže, primjećuje promjena u pristupu međunarodne zajednice, posebno Sjedinjenih Američkih Država, kao glavne sile u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i regiju.

Prema Komšićevim riječima, prevladava pragmatični, pa i makijavelistički pristup, koji podržava albanski, srpski i hrvatski nacionalizam te potiče težnje za podjelom Bosne i Hercegovine.

Na pitanje o tome postoje li svjetske sile koje danas prihvataju podjelu Bosne i Hercegovine, a ne bi je prihvatile u prošlosti, Komšić je odgovorio da ih ima, ali da se mi ponašamo kao da se to ne događa.

Kada je riječ o politici aktualnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta, Komšić je rekao da provodi američku politiku uz podršku drugih partnera.

Govoreći o formiranju postizborne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, Komšić je izrazio mišljenje da bi jedini način izlaska iz krize bio dogovor između Hrvatske demokratske zajednice, Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije, s obzirom na to da Ustavom predviđa da tri ljudi – predsjednik i dva dopredsjednika Federacije BiH, budu članovi navedenih stranaka. On je konstatirao da parlamentarna većina nije dovoljna.

Komšić smatra da Bosni i Hercegovini i dalje treba institucija Ureda visokog predstavnika, sve dok postoji Dejtonski sporazum i ustavno uređenje koje iz njega proizlazi, sve do eventualne suštinske promjene cijelog sustava i političke paradigme u Bosni i Hercegovini.

Najnovije objave