Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Kompanija Amazon masovno otpušta svoje radnike

Najčitanije objave

Kompanija Amazon je najavila u svom dopisu upućenom zaposlenicima, da počinju sa ukidanjem nekih radnih pozicija u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Kostariki u sklopu svog plana za otpuštanje 18.000 zaposlenih.

Ova otpuštanja i ukidanja radnih pozicija najviše se odnose na sektor upravljanja ljudskim resursima i sektor e-trgovina, a prema izjavama izvršnog direktora Amazona, Andy Jassya, ova otpuštanja uticat će na otprilike 6% od cca. 300.000 zaposlenih u ovim sektorima

Ovakve poteze najavile su i druge gigantske tehnološke kompanije kao što su Meta, Twitter, Salesforce i Microsoft, a sve u cilju smanjenja prekomjernog broja radne snage i posljedično smanjenja troškova kako bi poboljšale poslovanje koje je palo u dobu pandemije, ali i da bi se pripremile se za predviđeno pogoršanje globalne ekonomije.

Kompanija Amazon tako otpušta 2.300 zaposlenih u Seattleu i Bellevueu, prema novostima na stranici Obavještenja o prilagođavanju i prekvalifikaciji radnika (WARN). A shodno američkom zakon o radu prema kojem se zahtijeva od kompanija koje planiraju masovno otpuštanje da o tome obavijeste zaposlene 60 dana prije zatvaranja, ostala otpuštanja se očekuju u martu mjesecu 2023. godine.

Najnovije objave