Ponedjeljak, 20 Marta, 2023

Ko je odbjegli Wagnerovac?

Najčitanije objave

Andrej Medvedev bivši je zapovjednik ruske Wagner grupe, privatne paravojne organizacije optužene za kršenje ljudskih prava od kojih se posljednje odvija u tekućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Norveška uprava za useljeništvo (UDI) potvrdila je u ponedjeljak da je Medvedev (26) pobjegao u Norvešku i da traži azil, javlja Newsweek. Iz ravnateljstva nisu iznijeli više detalja.

U intervjuu koji je objavila skupina za ljudska prava Gulagu.net, bivši plaćenik rekao je da je prešao rusku arktičku granicu s Norveškom, gdje se morao penjati kroz ograde od bodljikave žice i pobjeći graničnoj patroli sa psima. Rekao je i da je čuo stražare kako pucaju dok je trčao kroz šumu i preko tankog leda u Norveškoj, prenosi Net.hr.

Optužen za ilegalni ulazak u Norvešku
Medvedev je prva osoba koja je služila u Wagnerovoj grupi, a da je prebjegla na Zapad. Rekao je da je prešao granicu s Norveškom u blizini doline Pasvikdalen malo prije 2 sata ujutro prošlog petka, gdje su ga uhitili graničari.

Norveški odvjetnik bjegunca rekao je da se on sada nalazi u “području Osla”, ali nije iznio detalje. “Ono što je važno za njega (Medvedeva) je da imigracijske vlasti razjasne njegov status što je prije moguće”, rekao je odvjetnik Brynjulf Risnes za BBC dodajući da se njegov klijent suočava s optužbama za ilegalni ulazak u Norvešku.

Iz zatvora u Wagner
Osnovana 2014. od strane ruskog bizinsmena Jevgenija Prigožina, Wagner grupa je skupina privatnih plaćenika, za koje se vjeruje da čine oko 10 posto ruskih snaga u Ukrajini. Wagner je također sudjelovao u sukobima u Siriji, Libiji, Maliju i Srednjoafričkoj Republici.

Medvedev se grupi pridružio 6. srpnja prošle godine na četveromjesečni ugovor. U intervjuu za Gulagu.net rekao je da se boji za svoj život nakon što je odbio nastaviti borbu za Wagner. Skupina za ljudska prava rekla je da je to pomoglo Medvedevu da napusti Rusiju.

Medvedev, siroče koji se pridružio ruskoj vojsci i odslužio vrijeme u zatvoru prije nego što se pridružio Wagnerovoj skupini, rekao je da je pobjegao nakon što je svjedočio pogubljenju dezertera iz skupine. Medvedev je rekao da je, nakon što je završio ugovor, isti nekoliko puta produžavan bez njegovog pristanka, prenosi Net.hr.

Najnovije objave