Petak, 2 Juna, 2023

Ko je Jack Teixeira? Tajni agent, doušnik ili balavac željan pažnje?

Najčitanije objave

Dvadesetjednogodišnji američki vojnik će se pojaviti pred sudom u petak zbog curenja visoko klasificiranih vojnih dokumenata o ratu u Ukrajini i drugih pitanja nacionalne sigurnosti.

Jack Teixeira je uhapšen u četvrtak od strane FBI-a u njegovoj obiteljskoj kući u Dightonu, ruralnom Massachusettsu. Obučen u kratke hlače i majicu na rukave, odveli su agenti sa naoružani teškim naoružanjem. Gospodin Teixeira je identificiran kao vođa online chat grupe u kojoj su dokumenti prvo izašli.

Optužen je za neovlašteno uklanjanje i prijenos klasificiranih informacija. Pojaviti će se pred sudom u Bostonu, Massachusetts u petak. Deseci otkrivenih dokumenata otkrili su procjene SAD-a o ratu u Ukrajini, kao i osjetljive tajne o američkim saveznicima, što je Washington osramotilo i izazvalo nove upite o sigurnosti klasificiranih informacija.

Teixeira je radio kao IT stručnjak u obavještajnoj jedinici Nacionalne garde Massachusettsa, sa sjedištem u Otis Air National Guard Base na zapadnom Cape Codu. Nacionalna garda je rezervna jedinica američkog zrakoplovstva. Nisu zaposleni puno vrijeme u vojsci, ali se mogu rasporediti kada je to potrebno. Texeire je radio kao službenik za kibernetičke transportne sisiteme i ima čin prvog razreda Airmana – što je relativno niska pozicija.

Nije poznato koju razinu sigurnosnog odobrenja je Teixeira imao, ali prema web stranici zrakoplovstva, zaposlenje na toj poziciji je dosta odgovorno. Navodno je on imao odobrenje za pristup vrlo tajnim informacijama.
Službenici Pentagona nisu sumnjali u curenje informacija sve dok dok neke od njih nisu objavljenje na internetu. Tada je krenula sveobuhvatna istraga.

Teixeir je bio skeptičan prema vladi, prijatelji su rekli da nije ni doušnik ni strani agent, već da je balavac željan pažnje. Pentagon kaže da će ponovno razmotriti način na koji se distribuiraju tajne informacije, a glasnogovornik je rekao da je “priroda” američke vojske da povjerava mladim članovima službe visoke razine odgovornosti.

Najnovije objave