Srijeda, 24 Jula, 2024

Klubovi u Evropi zatvaraju zbog visokih honorara pjevača

Najčitanije objave

Kako piše Telegraf.rs, nekoliko klubova u Evropi zatvoreno je zbog nemogućnosti pokrivanja visokih troškova i honorara koje su pjevači podigli u posljednjih godinu dana. Iako se o ovom problemu već neko vrijeme govori, malo ko je javno istupio i podijelio detalje o ozbiljnim financijskim problemima s kojima se suočavaju menadžeri i vlasnici lokala.

Izjava menadžera kluba Plitvice

Prvi koji su javno progovorili su iz poznatog kluba “Plitvice” u Inđiji. Na njihovom Instagram profilu, menadžer je iznio niz objava, precizno navodeći imena pjevača koji su postali preskupi i neisplativi.

Razgovor s estradnim menadžerom Goranom Lečićem Lekom

Telegraf.rs je kontaktirao Gorana Lečića Leku, jednog od najpoznatijih estradnih menadžera i suvlasnika brojnih lokala u Srbiji, koji zastupa oko 20 pjevača. Lečić je istakao da je trenutna situacija krizna na globalnom nivou, što se odražava i na estradni biznis.

“Globalna kriza je prvi problem jer ljudi imaju manje novca. Pjevač može biti skup i s honorarom od 1.000 eura, ako ne zadovoljava tržište i ako nije obostrani interes,” rekao je Lečić.

Neizvjesna jesen za estradu

Lečić je dodao da je neizvjesno kako će situacija izgledati na jesen. “Ljeto će biti u redu za pjevače i vlasnike klubova, ali jesen je nepoznanica. Problem nastaje kada pjevač ne donosi obostranu korist – i za vlasnika kluba i za sebe,” tvrdi Lečić.

Formiranje cijena i inflacija

Lečić je objasnio da bi cijena pjevača trebala biti formirana na način da bude isplativa i vlasniku kluba i pjevaču. “Promjena cijena pjevača krenula je lančano – neki pjevači su digli cijene, pa su drugi slijedili. Moja firma uvijek vodi računa o fer i korektnom odnosu s klubovima, te prilagođavamo cijene ako to nije obostrano korisno.”

Lečić smatra da je inflacija glavni uzrok dizanja cijena. “Globalna kriza i inflacija pomjerile su cijene, pa su i pjevači krenuli za tim. Broj klubova u inostranstvu se smanjio, što je smanjilo tržište za pjevače. Vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati,” zaključio je Lečić.

Najnovije objave