Petak, 14 Juna, 2024

Kandidatura ZOI Barcelona – Sarajevo 2030 sve izvjesnija

Najčitanije objave

Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Marijan Kvesić, potpredsjednik Milanko Mučibabić i generalni sekretar Said Fazlagić danas su u Pekingu razgovarali s predsjednikom Olimpijskog komiteta Španije Alejandrom Blanco Bravom i Victoriom Cabezas, članicom Izvršnog komiteta Evropskih olimpijskih komiteta te generalni sekretar OK Španije o kandidaturi za ZOI Barcelona – Sarajevo 2030.

Dogovoreno je da će u narednom periodu biti održani prateći sastanci između interesnih strana, a Sarajevo bi trebalo da pripremi okvirni budžet za renoviranje borilišta.

Okvirni budžet bi podrazumijevao sredstva za renoviranje skakaonica i staza za nordijsku kombinaciju, koje su prioritet kandidature, a troškove bi djelimično pokrio NOK Španije. Potom bi Sarajevo trebalo u potpunosti renovirati bob stazu, kako bi takmičenja u bobu, sankanju i skeletonu bila održana također u Sarajevu.

To bi značilo da bi ukupno 25 posto sportista i trenera ZOI Barcelona – Sarajevo 2030 nastupilo u Sarajevu.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Španije Alejandro Blanco Bravo nije krio svoje oduševljenje, te je tokom sastanka bio vrlo optimističan.

Za narednu sedmicu je zakazan vrlo bitan sastanak u Madridu, a početkom marta četveročlana delegacija iz Španije će posjetiti Sarajevo i obići navedena borilišta.

– Ideja ZOI Barcelona – Sarajevo 2030 se uklapa u novi koncept održivosti Igara, gdje se posebno stavlja akcenat na korištenje već posjeteće infrastrukture, odnosno njihove adaptacije. Treba naglasiti da bi to za oba grada bile druge olimpijske igre, odnosno Barcelona bi bila još jedan grad domaćin Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara, a Sarajevu bi se ponovo probudio olimpijskih duh – saopćeno je iz OKBiH, javlja Fena.

Najnovije objave