Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Jasna Diklić promovisala knjigu „Zapisi s Marindvora“

Najčitanije objave

Poznata bh. glumica Jasna Diklić održala je u Sarajevu promociju svoje knjige pod nazivom „Zapisi s Marindvora“. Knjiga je svojevrsna zbirka kolumni koje je Diklić objavila na portalu Radiosarajevo.ba. Tekstovi i stil Jasne Diklić na efektan način govore o višegeneracijskom jazu, spajajući značajke dvadesetog i dvadeset prvog stoljeća, ili preciznije narative prve poslijeratne generacije u socijalističkoj Jugoslaviji s čitalačkim interesima milenijalaca i Z generacije.

Diklić kaže da je pisala o svim mogućim temama, ali da se najviše fokusirala na vrijeme koje je trenutno okružuje i društveni kontekst sa kritičkom recepcijom, ali da je sve asocijativno povezivala sa događajima iz mladosti i djetinjstvima provedenih u Sarajevu.

„Moja profesija mi je dosta pomogla u dramaturškom smislu da kolumna ima zanimljivu priči i moguću poruku ili čak doživljaj koji će zanimati čitaoca – kazala je Diklić.

Na promociji su govorili promotor Dino Mustafić, izdavač knjige Dragan Stojković, te urednica izdanja Vesna Andree Zaimović.

Dino Mustafić je u svom govoru naglasio višestruki značaj ove knjige objasnivši da su mini eseji, od kojih je knjiga i sastavljena, pisani u vrlo širokom tematskom spektru. On je kao njemu najomiljeniji esej izdvojio kolumnu pod nazivom „Naš poštar Ibro“, te na šaljivo opisao ove kolumne kao „eseje pune ljubavi“ naglasivši da je jedna od kolumni napisana upravo o njemu.
Dragan Stojković je dao svoj osvrt na knjigu, iz perspektive osobe treće dobi, ali je također govorio o pozitivnim reakcijama publike u Beogradu. Vesna Andree Zaimović se više fokusirala na ove eseje kao kolumne objavljene na portalu Radiosarajevo.ba, istakavši da je već prva objavljena kolumna bila ‘kulturološki switch’.
Tokom promocije, mnogobrojni posjetitelji su uživali u ovim humorističnim govorima, a pročitana kolumna „Naš poštar Ibro“ izazvala je ovacije i gromoglasan aplauz u prostorijama Galerije Gabriel.

Najnovije objave