Petak, 2 Juna, 2023

Jakov Milatović: Kosovo je međunarodno priznata zemlja

Najčitanije objave

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je kako je na nedjeljnom drugom krugu izbora pobijedila evropska Crna Gora. Na pitanje hoće li Crna Gora napraviti korak unazad od priznavanja Kosova, Milatović je rekao da je to situacija koja je završena što se tiče Crne Gore.

“Kosovo je međunarodno priznata zemlja. Međutim, ono što bi nama kao sastavio dio regije bilo važno – da Beograd i Priština dodatno pronađu zajednički jezik kako bismo svi zajedno zakoračili u ljepšu i više evropsku budućnost zapadnog Balkana”, kazao je Milatović u intervju za Dnevnik.hr.

Istakao je da je u nedjelju došlo do pobjede u Crnoj Gori, nad režimom koji je nadvladan.

“Ja sam čovjek koji je evropski političar. Zato sam tako snažno i pobijedio režim. Mislim da Crnu Goru čeka još snažnija evropska budućnost i da se više nikada ne vratimo u retoriku prošlosti čiji je simbol u Crnoj Gori ipak bio Đukanović, koji je ponikao u ratnim 90-im godinama”, rekao je Milatović.

Ja sam vidio crnogorske i evropske zastave

Komentarisao je i slike koje su stigle iz Crne Gore- srpske zastave, tri prsta u vazduhu, uzvici “ovo je Srbija”.

“Svako vidi ono što možda želi vidjeti. Ja sam vidio dostojanstvenu pobjedu s crnogorskim i evropskim zastavama. Zamislite, nakon 34 godine jednog skoro pa kvazi diktarskog režima srušite. To je bio istorijski dan za Crnu Goru. Upravo je Đukanović bio na čelu Crne Gore kada smo mi, kao zemlja, kaskali u evropskim integracijama. Da je on htio, mi bismo danas bili u Evropskoj uniji, a bilo je suprotno. U nedjelju je pobijedila evropska Crna Gora”, kazao je Milatović.

Novinar Dnevnika.hr ga je podsjetio da su mu kroz kampanju podršku davali srpska pravoslavna crkva, političari koji su snažno povezani s prosrpskim strujama u Srbiji i Crnoj Gori, a podršku je davao i Vojislav Šešelj. Milatović se na to pitanje nasmijao te rekao da se od Šešelja “više puta ograđivao”.

“Podsjetio sam crnogorsku i regionalnu javnost da je upravo Šešelj Đukanovićev ratni drug. Šešelj je bio na prvoj inauguraciji Đukanoviću ’98. Znate, gospodin Šešelj i ja smo dva različita svijeta”, odgovorio je Milatović.

Što se tiče podrške srpske pravoslavne crkve, Milatović je rekao da je Mitropolija crnogorsko-primorska prošla torturu Đukanovićeva režima.

“Upravo je Đukanović bio taj koji je pitanje crkve uveo u svakodnevnu crnogorsku politiku prije par godina. Pitanje crkve je stavljeno ‘ad acta’. To je vrlo važno jer ćemo sada imati priliku da se snažno okrenemo suštinskim temama koje zanimaju građane. To su borba protiv kriminala i korupcije – znate da je Crna Gora od Evropske komisije bila okarakterizirana kao zarobljena država. Drugo, unapređenje životnog standarda. I treće, ubrzanje evropskih integracija”, kazao je Milatović.

Novinar ga je pitao i hoće li se udaljiti od NATO saveza te tako napraviti možda korak unaprijed prema Srbiji, a možda i – Rusiji.

“Ja sam stipendista američke vlade, njemačke Fondacije Konrad Adenauer, magistrirao sam na Oxfordu kao stipendista britanske vlade. Živio sam u šest zemalja Evropske unije. Vjerujem i djelujem u kontekstu zapadnih vrijednosti. Crna Gora će sa mnom postati još kredibilniji NATO partner nego što je to do sada bio slučaj”, istakao je Milatović.

Na pitanje hoće li izaći iz zajedničkih vježbi NATO saveza, Milatović je ponovio da će djelovati prema tome da Crna Gora postane njihov kredibilniji partner. Kaže da misli kako će nakon parlamentarnih izbora dobiti snažnu političku vladu koja će biti proevropska te da će on kao predsjednik, uz pomoć crnogorske vlade, uvesti zemlju u Evropsku uniju u idućih pet godina.

“Očekujem snažnu podršku Hrvatske. Mislim da je imamo. Očekujem i podršku Slovenije, mislim da i to imamo”, rekao je Milatović.

Hoće li prvo ići u Beograd ili Brisel, Milatović je istakao da “zbog simbolike”, prvo njegovo putovanje biće Brisel.

Dodao je i da je u slovenskom predsjednicom spomenuta i Ljubljana, kao putovanje nakon toga.

“Mislim da će Slovenija biti snažan mentor na crnogorskom evropskom putu”, dodao je.

Rekao je da su mu iz Slovenije čestitali i pozvali ga u posjetu.

“Mislim da Crnoj Gori trebaju dobrosusjedski odnosi sa svim zemljama zapadnog Balkana. Odazvaću se i da posjetim Beograd”, kazao je.

Rekao je kako je dobio lijepu čestitiku od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

“Dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom su nam vrlo važni i radujem se i posjeti Zagrebu, kao i posjeti Milanovića Podgorici već i na inauguraciji krajem petog mjeseca”, kazao je Milatović, piše crnogorski Kodex.

Najnovije objave