Srijeda, 24 Jula, 2024

Izraelci su siti Natanjahua: Desetine hiljada protestuju u Jerusalemu

Najčitanije objave

Desetine hiljada ljudi protestovalo je u Jerusalemu, pozivajući na hitne izbore i prekid rata u Gazi, dok je policija uhapsila devet demonstranata. Mnogi Izraelci su uznemireni zbog talaca koji se još uvijek drže u Gazi i rata koji je u toku, optužujući premijera Benjamina Netanyahua da stavlja političke interese ispred nacionalne sigurnosti.

Sukobi su izbili ispred Netanyahuove rezidencije, gdje je policija koristila vodene topove kako bi rastjerala demonstrante koji su probili barijere. Demonstranti optužuju vladu da je izgubila kontrolu nad ratom i zahtijevaju dogovor o prekidu borbi i povratku talaca. Netanyahu je odbacio optužbe, tvrdeći da djeluje u najboljem interesu zemlje.

Demonstranti su marširali od Knesseta, izraelskog parlamenta, do Netanyahuove privatne rezidencije, noseći izraelske zastave i uzvikujući antivladine parole. Jedan od natpisa nosio je poruku: “Zbog vas umiremo, gubite se iz naših života”, uz fotografiju Netanyahua i krvave otiske ruku.

Drugi demonstranti su istakli gubitak 11 vojnika ubijenih u Gazi tokom vikenda, što je jedan od najsmrtonosnijih napada za izraelske snage u posljednjih nekoliko mjeseci. Nosili su natpis na kojem je pisalo: “Borbeni vojnici odbijaju biti ubijeni zbog Bibija”, koristeći nadimak za Netanyahua.

Jedan od demonstranata, Dror Katzman, izjavio je: “Moramo se riješiti ove korumpirane vlade koja ne oslobađa taoce, koja vodi rat na nespretan način i odgovorna je za najgori teroristički napad na nas od Holokausta”.

Netanyahu je raspustio ratnu vladu sastavljenu od tri člana koja je imala zadatak da upravlja sukobom, što je izazvalo dodatne kontroverze. Ovaj potez uslijedio je nedelju dana nakon što je Benny Gantz, opozicioni zastupnik, napustio koalicionu vladu zbog frustracije vođenjem rata od strane izraelskog lidera.

Najnovije objave