Srijeda, 29 Marta, 2023

Izostavljanje obroka može imati posljedice

Najčitanije objave

Izostavljanje jednog od tri obroka dnevno moglo bi imati ozbiljne posljedice, objavljeno je u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

U studiji na 24 011 odraslih osoba starijih od 40 godina u SAD-u, samo jedan obrok dnevno bio je povezan s većim rizikom od smrtnosti općenito. Preskakanje doručka povezano je s većim rizikom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti (KVB), dok je preskakanje ručka ili večere povezano s većim rizikom smrtnosti od svih uzroka.

Oko 30 posto sudionika istraživanja redovito je imalo manje od tri obroka dnevno. Prema podacima, oni koji su bili mlađi, muškarci, s nižim obrazovanjem i nižim obiteljskim prihodom, češće su preskakali obroke. Preskakanje obroka prevladavalo je među onima koji su više pušili, pili više alkohola, bili nesigurniji u prehrani, koji su jeli manje hranjivu hranu, imali više međuobroka i ukupno manje energije. Ova studija nije dovoljno sveobuhvatna da bi se utvrdilo uzrokuje li preskakanje obroka raniju smrt, samo da postoji povezanost vrijedna daljnjeg istraživanja.

Istraživački tim prilagodio je svoje nalaze kako bi uzeli u obzir varijacije u brojnim čimbenicima u prehrani i načinu života, uključujući pušenje, konzumiranje alkohola, razine tjelesne aktivnosti, unos energije, kvalitetu prehrane i nesigurnost hrane – a poveznica je i dalje postojala.

Taj “metabolički osjećaj” odnosi se na način na koji preskakanje obroka postavljenih u određenim intervalima obično dovodi do uzimanja više energije odjednom. To može uzrokovati neravnoteže u načinu na koji naša tijela reguliraju glukozu i uzrokovati pogoršanje metaboličkog sustava. Nedavne statistike pokazuju da oko 59 posto muškaraca i oko 63 posto žena u SAD-u ima tri ispravna obroka dnevno.

Utvrdjen je velik dio stanovništva koji se potencijalno izlaže opasnosti propuštajući doručak, ručak i večeru. Naravno, postoje razni razlozi za to – radno vrijeme, vremenski pritisci, siromaštvo, različite dijete i pristupi postu – ali tim koji stoji iza studije nada se da će potaknuti daljnju analizu važnosti redovite prehrane.

Najnovije objave