Srijeda, 24 Jula, 2024

Izgradnja novih željezničkih stanica u Kantonu Sarajevo

Najčitanije objave

Vlada Kantona Sarajevo najavila je izgradnju 17 novih unificiranih željezničkih stanica u općinama Hadžići, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Ilijaš. Projekt je usmjeren na poboljšanje saobraćaja i popularizaciju željezničkog prijevoza kao udobnog i ekološki prihvatljivog načina prijevoza.

Detalji projekta

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić, te ostali ključni predstavnici razgovarali su o planovima za izgradnju novih natkrivenih stanica i perona između kolosijeka. Projektom će se obuhvatiti i uređenje pristupnih puteva, rasvjeta, prelaznice preko kolosijeka te parking prostori.

Sljedeći koraci

Nakon potpisivanja sporazuma između ŽFBiH, Kantona Sarajevo i općina, započet će se izrada projektne dokumentacije i pribavljanje potrebnih saglasnosti. Tenderska procedura za odabir izvođača radova uslijedit će ubrzo, čime će biti ispunjeni svi preduslovi za početak gradnje.

Povećanje kvalitete javnog prijevoza

Premijer Uk izrazio je zadovoljstvo rezultatima subvencionirane vozne linije Sarajevo – Podlugovi, koja je opravdala očekivanja brojem putnika. “Nastavljamo ovim tempom kako bismo smanjili gužve u saobraćaju i osigurali kvalitetniji javni prijevoz, uključujući željeznicu,” dodao je Uk. Vlada Kantona Sarajevo zahvalila je lokalnim zajednicama na podršci u realizaciji ovog značajnog projekta.

Podsjećamo, gradski vozovi saobraćaju na linijama Sarajevo – Pazarić i Sarajevo – Podlugovi, pružajući građanima efikasnu alternativu cestovnom prijevozu.

Najnovije objave