Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Gradonačelnik Rima stiže u službenu posjetu Sarajevu

Najčitanije objave

Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri stiže večeras u službenu posjetu Sarajevu, prema saznanjima portala Klix.ba.

Ova posjeta označava prvi dolazak gradonačelnika Rima u glavni grad Bosne i Hercegovine, a dočekat će ga gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri
Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri

Roberto Gualtieri je po struci historičar, akademik i političar iz Demokratske stranke (PD). Na poziciji gradonačelnika Rima nalazi se od 2021. godine, a prethodno je obavljao dužnost ministra finansija Italije u drugoj vladi Giuseppea Contea od 2019. do 2021. godine. Također, bio je član Evropskog parlamenta od 2009. do 2019., a od 2014. do 2019. godine obavljao je funkciju predsjedavajućeg.

Krajem januara ove godine, Benjamina Karić je boravila u Rimu gdje je potpisala prvi sporazum o saradnji između Rima i Sarajeva u historiji. Sada, Gualtieri dolazi u uzvratnu posjetu s namjerom da se ostvari dogovoreni dokument. Na januarskom zasjedanju Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojen je novi statut grada, a gradonačelnica je tada najavila jačanje prijateljstva i pozicije Sarajeva među evropskim prijestolnicama.

Potpisivanjem ovog memoranduma daje se dodatni poticaj za buduće konkretne projekte i planove između ove dvije prijestolnice. “Kultura, historijska baština, turizam, ekologija, urbanistički i tehnološki razvoj su veze i prilike za bolji i sadržajniji život naših građana. Sarajevo i Rim, kao kosmopolitski gradovi i otvoreni muzeji, sada imaju temelje za unapređenje saradnje i kvalitetniji odnos”, poručila je gradonačelnica Sarajeva tada.

Najnovije objave