Srijeda, 24 Jula, 2024

General Clark optužio Vučića da pravi “veliku Srbiju”. Vučić: “Vidim nešto su se zakačili za nas!”

Najčitanije objave

Penzionisani američki general Wesley Clark i kosovski premijer Albin Kurti iznijeli su ozbiljne tvrdnje o namjerama srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića tokom gostovanja na CNN-u kod poznate novinarke Christiane Amanpour. Clark je optužio Vučića za planove o uspostavljanju “velike Srbije”, što uključuje preuzimanje sjevernog dijela Kosova i razbijanje Bosne i Hercegovine.

Ruski imperijalizam na Balkanu

“Vučić želi uzeti barem sjeverni dio Kosova, a možda i više, te razbiti BiH i uspostaviti ‘veliku Srbiju’. Ako posustanemo u Ukrajini, ta se nevolja vraća ravno na Balkan,” izjavio je Clark. Dodao je da je Srbija “magnet koji privlači ruski imperijalizam na Balkan” i upozorio na moguće nove sukobe ako se situacija u Ukrajini ne riješi. “Put za rješenje je poraz Rusije u Ukrajini, da se podrška Rusije Srbiji svede na drugi nivo. Tako da Srbija shvati da joj je budućnost sa Zapadom. Kada Srbi to shvate, neće biti problema sa Kosovom,” zaključio je Clark.

Kosovski premijer Kurti dodao je da je Srbija agresivna prema Kosovu, s 48 isturenih operativnih baza oko granice koje čekaju novu priliku. “Kremlj i Beograd su povijesno, politički i operativno oponašali jedan drugoga,” rekao je Kurti.

Vučićev odgovor na optužbe

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odgovorio je na ove tvrdnje, izražavajući vjeru u snagu srpske države da očuva mir i stabilnost. “Vjerujem u snagu srpske države da očuva mir i stabilnost. Živimo u svijetu u kojem se to ne podrazumijeva. Plašim se da će stvari biti još lošije i teže. Vidim nešto se zakačili za nas, i od Wesley Clarka danas i američkog predsjednika Joe Bidena koji priča o Balkanu i onome što se zbivalo 1999. godine,” rekao je Vučić u Rudnom kod Kraljeva.

Vučić je naglasio da Srbija želi mir, ali da nikome neće dozvoliti da ugrozi slobodu srpskog naroda. “Moje je samo da im kažem da mi nikoga ne diramo i nikoga nećemo da diramo, ali da Srbija niti je moguće niti će ikada više biti bilo čiji plijen kao što je bila 1999. godine. Srbija je danas ozbiljna, odgovorna, želi mir, ali nikome na svijetu neće dozvoliti da ugrozi slobodu našeg naroda i naše otadžbine,” poručio je Vučić.

Najnovije objave