Utorak, 28 Marta, 2023

G7 i Australija potvrdili ograničenje cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu

Najčitanije objave

Skupina zemalja G7 i Australija su u petak rekle da su se dogovorile oko ograničenja cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu nakon što su članice Europske unije prevladale otpor Poljske i ranije istog dana postigle politički sporazum.

G7 i Australija su u izjavi rekli da će ograničenje cijena stupiti na snagu 5. decembra, kada stupa na snagu i evropski embargo na rusku naftu.

Svrha ograničenja cijene, što je zamisao skupine G7, jest smanjiti prihode Rusije od prodaje nafte, a istovremeno spriječiti porast globalnih cijena nakon što na snagu stupi embargo Europske unije na uvoz ruske nafte 5. decembra.

Varšava se protivila predloženoj cijeni i razmatrala je mogućnost da se cijena zadrži ispod njene tržišne razine. Poljska se u pregovorima u EU-u zalagala za to da cijena bude što niža kako bi se Rusiji smanjili prihodi i ograničila mogućnost Moskve da financira svoj rat u Ukrajini.

Poljski ambasador pri EU-u Andrzej Sados je u petak rekao novinarima da je Poljska dala svoju podršku sporazumu, koji uključuju mehanizam kojim će se zadržati ograničenje cijene na najmanje pet posto ispod tržišne razine. Američki su dužnosnici rekli da je riječ o sporazumu bez presedana, koji pokazuje odlučnost koalicije u protivljenju ruskom ratu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je kazala da će ograničenje cijene značajno smanjiti ruske prihode.

Ograničenje će dozvoliti zemljama izvan EU-a nastavak prekomorskog uvoza ruske nafte, no transportnim i osiguravateljskim firmama će zabraniti da rade s ruskom naftom diljem svijeta, osim ako se prodaje po cijeni nižoj od ograničenja.

Najnovije objave