Srijeda, 24 Jula, 2024

Francuska mornarica se sprema za najgore: Sukob sa Rusima sve bliže

Najčitanije objave

Francuski predsjednik Emmanuel Macron možda nije ni bio svjestan kakvu će reakciju izazvati kada je u veljači izjavio da se ne može isključiti slanje vojnih snaga u Ukrajinu. Iako je njegova izjava naišla na konsternaciju među zapadnim saveznicima, našla je plodno tlo u Baltičkim zemljama i Poljskoj, koje su najglasnije upozoravale na sigurnosne prijetnje iz Rusije.

Nakon Macronove izjave, britanski ministar vanjskih poslova izjavio je da Ukrajina ima pravo braniti se, što je uključivalo i korištenje britanskog oružja za napade na ruskom tlu. Kao odgovor, Kremlj je organizirao vježbe s taktičkim nuklearnim oružjem, a napetosti su dodatno eskalirale kada je američki predsjednik Joe Biden dopustio Kijevu da koristi američko oružje za napade na ruske ciljeve, ali u ograničenom opsegu.

Francuska i njene vojne aktivnosti
Prema anonimnim diplomatskim izvorima, Francuska bi uskoro mogla poslati vojne instruktore u Ukrajinu. Pariz planira predvoditi koaliciju zemalja koje će pružati takvu pomoć Kijevu. Misija bi započela slanjem malog broja osoblja radi procjene prije nego što se uputi nekoliko stotina instruktora. Ova inicijativa dodatno je pojačala napetosti između Rusije i Francuske. Ruski šef diplomacije, Sergej Lavrov, upozorio je da bi francuski vojni instruktori u Ukrajini bili legitimna meta za ruske snage.

Misija Akila i NATO vježbe
Francuska mornarica intenzivno se priprema za moguće sukobe s Rusijom. U okviru misije Akila, nosač zrakoplova Charles de Gaulle, po prvi puta je stavljen pod operativnu kontrolu NATO-a. Francuski borbeni zrakoplovi Rafale Marine letjeli su iznad Europe, a vježbe su uključivale NATO-ovu vježbu Neptune Strike 2024.

Ova vježba je pokazala da Pariz želi biti ključni igrač u NATO savezu i poslati jasnu poruku Rusiji. Charles de Gaulle, kao ključna komponenta francuske mornarice, značajan je za sve napore Francuske da projicira svoju vojnu moć.

Promijenjeno sigurnosno okruženje
Od izbijanja rata u Ukrajini, sigurnosno okruženje u Europi drastično se promijenilo. Francuski ratni brodovi sada se pripremaju za moguće susrete s ruskim brodovima već u Mesinskom tjesnacu, morskom prolazu između Sicilije i Italije.

NATO i Francuska suočavaju se s novim izazovima koje predstavlja Rusija, protežući svoje snage od Sredozemlja do Baltičkog mora. Francuski borbeni zrakoplovi simulirali su napade u blizini ruske eksklave Kalinjingrad, dok je francuska mornarica poboljšavala svoje sposobnosti u suradnji s NATO saveznicima.

Francuska i njeni saveznici
Iako se Francuska sve više uključuje u NATO aktivnosti, zadržava svoje tradicionalne nesuglasice s Washingtonom. Pariz se zalaže za “europski stup” u vojnom savezu i nastoji povećati svoj doprinos kolektivnoj obrani Europe. Francuska vojska također radi na poboljšanju svojih kopnenih snaga unutar NATO-a.

Međutim, jačanje veza s NATO-om ima političku cijenu u Parizu. Francuski građani često imaju negativan stav prema NATO-u, a krajnje desne i lijeve stranke kritiziraju sudjelovanje Charlesa de Gaullea u NATO misijama, tvrdeći da Macron prodaje francusku vojnu moć Amerikancima.

Francuska mornarica se priprema za najgore scenarije dok se odnosi između Rusije i zapadnih zemalja pogoršavaju. Sukob u Ukrajini nastavlja utjecati na globalnu sigurnost, a Francuska se pozicionira kao ključni igrač u europskoj obrani, spremna odgovoriti na sve veće prijetnje.

Najnovije objave