Srijeda, 24 Jula, 2024

Festivalska čarolija u Bugojnu: 52. Teatarski festival BiH FEDRA

Najčitanije objave

U Bugojnu se već nazire festivalska atmosfera jer se bliži najstariji teatarski festival amaterskih pozorišta, 52. Teatarski festival BiH FEDRA. Kao i svake godine, FEDRA se održava od 13. do 20. jula, a tokom tog perioda publika može uživati u raznovrsnom programu festivala – sedmica u kojoj se prepliću kreativnost, zabava, edukacija i najbolje amaterske predstave u BiH.

Stručni žiri

Stručni žiri Festivala čine Jelena Kordić Kuret (pozorišna, televizijska i filmska glumica), Slađana Zrnić (prvakinja drame Narodnog pozorišta Republike Srpske) i Armin Omerović (pozorišni, televizijski i filmski glumac).

Selektor i selekcija predstava

Selektor 52. FEDRE Vahid Duraković, magistar dramaturgije, u svom izvještaju osvrnuo se na selekciju:

Na 52. Teatarski festival Bosne i Hercegovine FEDRA, Bugojno 2024. godine, prijavljeno je 15 predstava. Sve prijavljene predstave sam gledao uživo u periodu od decembra 2023. do 1. juna 2024. Većinu predstava sam gledao u matičnim teatrima, dok sam pet predstava (Bileća, Kakanj, Modriča, Prnjavor, Tuzla – KŠC Sv. Franjo) gledao na 22. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu.

U Konjicu je izvedeno ukupno 26 predstava, od kojih su 15 izvele omladinske teatarske grupe, a 11 srednje škole. Kvaliteta predstava omladinskih teatarskih grupa, kao i aktivan rad dramskih sekcija u srednjim školama, predstavlja novu teatarsko-odgojnu vrijednost koja će, nadamo se, u budućnosti biti dobra baza za razvoj amaterskog teatarskog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini.

Takmičarski program

U takmičarskom programu 52. Teatarskog festivala BiH FEDRA našle su se teatarske trupe iz Trebinja, Travnika, Bileće, Banja Luke, Tuzle, Gračanice i Bugojna sa svojim predstavama:

  • Gradsko pozorište Trebinje sa predstavom „Orkestar Titanik“ (Hristo Bojčev, Željko Milošević) u režiji Željka Miloševića.
  • Hrvatsko kazalište Travnik sa predstavom „FAMILYr“ (Anto Bilić) u režiji Ante Bilića.
  • Omladinsko pozorište Bileća i Dom kulture „Jevto Dedijer“ Bileća sa predstavom „Ožiljci“ (Bojan Milidragović po motivima pripovijetke „Deca“ Ive Andrića i priča „Šestica“ Jelene Tasić i „Ko je to?“ Selme Parisi) u režiji Bojana Milidragovića.
  • Banjalučko studentsko pozorište sa predstavom „Svi smo mi glumci“ (Jelena Vukičević, Marija Pantin, Momčilo Stanojević, Branislav Nedić i Aleksandar Pejaković) u režiji Aleksandra Pejakovića.
  • Pozorište mladih Tuzle sa predstavom „Ljubav Omera i Merime“ (Adnan Mujkić po motivima balade „Smrt Omera i Merime“) u režiji Adnana Mujkića.
  • Dramska sekcija JU Katolički školski centar Sv. Franjo, Opća gimnazija Tuzla sa predstavom „Zašto ste probudili svoga muža?“ (Ivana Petrović) u režiji Ivane Petrović.
  • Kulturno-umjetničko društvo Adem Alić, Gračanica sa predstavom „Ne mogu da platim! Neću da platim!“ (Dario Fo, Mirela Trepanić Grbešić) u režiji Mirele Trepanić Grbešić.
  • Teatar FEDRA Bugojno tradicionalno sa predstavom „Društvo mrtvih pjesnika“ (Tom Schulman, Senada Milanović) u režiji Senade Milanović.

Prateći program FEDRICA

Najmlađa publika će u pratećem programu FEDRICA imati priliku gledati predstave KS Male stvari Trebinje „Mjesečeva šuma“ i DP Eko Art Bugojno „Magična oaza“. Pored toga, u pratećem programu su i predstave „Tarzan i svinja na posljednjoj večeri“ Kazališne družine „Štolcer“ Čakovec, „Iza ekRana“ DP Eko Art Bugojno i monodrama Vahida Durakovića „Prodavnica budućnosti“.

Izložbe i muzičko-zabavni program

Pored predstava, publika može posjetiti izložbu grafika „Živototisak“ Dževada Hoze iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine koja će biti otvorena tokom cijelog festivala, te izložbu Azama Mandžića „Press clipping FEDRA“. U muzičko-zabavnom programu, nakon otvaranja Festivala, uživat ćemo u sjajnoj atmosferi uz Harmonija bend, a nakon proglašenja pobjednika, za vrhunsku zabavu pobrinut će se Zlatan Karić i Band.

Kreativne teatarske radionice

Na kraju, FEDRA ni ove godine ne izostaje sa kreativnom teatarskom radionicom za učesnike i zainteresirane pojedince iz Bugojna, kroz koju voditelji nastoje podijeliti znanje i iskustvo s učesnicima te zajedno kreirati svojstvenu prezentaciju istraživanja. Ove godine je to radionica „Tijelo kao instrument“ naše nagrađivane glumice i članice stručnog žirija, Jelene Kordić Kuret.

Vidimo se u Bugojnu na FEDRINOJ teatarskoj čaroliji!

Najnovije objave