Srijeda, 24 Jula, 2024

Festival Bookstan počinje sutra u Sarajevu

Najčitanije objave

Međunarodni festival književnosti Bookstan počinje sutra, u srijedu, 3. jula, u Sarajevu. Deveto izdanje ovog festivala otvorit će se u 11 sati u Ateljeu Figure, predstavljanjem knjige “Trg oslobođenja” slovenskog pisca Andreja Blatnika. Prevoditeljica Jagna Pogačnik će razgovarati s autorom o njegovom djelu.

Autor i njegovo djelo

Andrej Blatnik je nagrađivani, prevođeni i antologizirani prozaik i kolumnist, koji je studirao komparativnu književnost, sociologiju kulture, američku književnost i komunikologiju. Njegov književni put započeo je kao basist u punk bendu. Radi u izdavaštvu kao urednik i prevodilac, a također predaje nakladništvo na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.

Kultura kroz priču

“Kroz vrlo osobnu priču o egzistencijalnim teturanjima jednog izgubljenog naraštaja, i više nego kroz brojne kulturalne reference kojima nas Blatnik nježno obasipa, učimo štošta o modernoj Sloveniji, i to sada kad smo mislili da jedni o drugima odavno već znamo sve,” kazala je Vanja Kulaš.

Program Festivala

U 12 sati na Akademiji likovnih umjetnosti bit će održan program pod nazivom “Riječi u pokretu”. Prevodioci Tea Mijan-Bilalagić, Jovana Šego i Žarko Milenić, uz moderaciju Šejle Džindo, razgovarat će o svom prevodilačkom radu i izazovima s kojima se susreću. Događaj je dio projekta Kreativne Evrope koji izdavačka kuća Buybook provodi drugu godinu zaredom.

Radionice za najmlađe

U 15 sati u Američkom kutku bit će održana prva radionica Mladog kutka, namijenjena najmlađoj publici. Radionica pod nazivom “Školegijum” predstavit će autor Zoran Ćatić i ilustrator Sanjin Fazlić, koji će mališanima predstaviti serijal slikovnica “Bepo i njegova družina iz bašte”.

Književnost bez granica

U 16 sati u Buybooku bit će predstavljena knjiga “Književnost bez granica” Selme Raljević, s kojom će razgovarati Merima Omeragić. Dr. sc. Selma Raljević je dvostruka vanredna profesorica iz Teorije i historije književnosti i Komparativne književnosti na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Roman “Ista Rijeka”

U 17 sati bit će predstavljen roman “Ista rijeka” bugarske autorice Zdravke Evtimove, s kojom će razgovarati Ivana Golijanin. Zdravka Evtimova je autorica sedam romana i osam zbirki kratkih priča, a njena djela su objavljena u više od trideset zemalja i uključena u školske programe Evrope i Sjeverne Amerike.

Razgovor o knjizi “Ljubi bližnjega svoga”

U 18 sati Florence Hartmann će razgovarati s Peterom Maassom o njegovoj kultnoj knjizi “Ljubi bližnjega svoga: Priča o ratu”. Maass je poznat po pisanju o ratu i nacionalnoj sigurnosti za ugledne američke novine i časopise.

Knjiga “Bezgrešna” Zorana Predina

U 19 sati Zoran Predin će u razgovoru s prevoditeljicom Jagnom Pogačnik predstaviti svoju novu knjigu “Bezgrešna”, nevjerojatno šarmantnu političku satiru s elementima krimića, prepunu crnog humora i fine erotike.

Svečano otvaranje Festivala

Svečano otvaranje festivala bit će u 21 sat, uz muzičku večer sa Zoranom Predinom. Osim što se bavi pisanjem, Predin je jedan od najuspješnijih muzičara s ovih prostora, poznat kao vođa kultnog rock sastava Lačni Franz.

Najnovije objave