Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Federacija BiH dobija svoj USKOK

Najčitanije objave

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) ponovo je obećao veći angažman vlasti u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, najavivši konkretne korake.

Napomenuo je da je na kraju prvog mandata premijera FBiH 2014. poduzeo konkretne korake za formiranje posebnog odjela entitetskog tužilaštva koji će se boriti protiv kriminala i organiziranog kriminala, nazivajući ga “federalnim USKOK-om”.
Nikšić je istakao da je razgovarao sa predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) kako bi se konačno započelo formiranje posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH koji će se baviti navedenim. Ukazao je na to šta bi trebao biti prvi korak.

“Prvi korak je naći odgovarajući prostor. Izgradnja palate pravde, namjenske građevine za smještaj posebnih odjela treba nam da poboljšamo uslove rada sudova i tužilaštva, ali naša država nema vremena da čeka njenu izgradnju kao uslov za početak primjene zakona. Umjesto toga naći ćemo smještaj u nekoj od postojećih građevina”, kazao je.

Najnovije objave