Srijeda, 29 Marta, 2023

Evropske i američke berze bilježe velike minuse. Vraća li nam se kriza iz 2008. godine?

Najčitanije objave

Nije dugo trebalo da se kriza prouzrokovana kolapsom Banke Silicijumske doline i jedne manje njujorške banke preselili na drugu stranu Atlantika. Tako su danas akcije evropskog bankarskog sektora pale su više od 6%, pošto je glavni dioničar švajcarske banke “Kredi Svis”, iz Saudijske Arabije, saopštio da zbog regulative neće da poveća svoj udio na 10%.

“Kada vodeći investitori kažu – više nećemo da ulažemo novac, tada nastaje još veća kriza. Situacija u evropskim bankama je još kritičnija, jer se kriza preliva iz Amerike. Ljudi prate situaciju, jer strahuju od mogućih problema u Evropi. Miriše na 2008. godinu i krah banke Liman Braders. Zato mnogi sada igraju na sigurno i ne izlažu se riziku”, rekao je Robert Halver, analitičar Bader banke u Frankfurtu

Odluka Saudijske nacionalne banke da više ne učestvuje u dokapitalizaciji “Kredi Svisa” ugrozila je već uzdrmno povjerenje klijenata u tu drugu po veličini švajcarsku banku, koju potresa niz skandala. Samo u posljednjem kvartalu prošle godine iz banke se odlilo 120 milijardi dolara kapitala.
Ipak, evropski zvaničnici kažu da nema razloga za brigu.

“Evropa je pojačala mehanizam nadzora finansijskog sistema, kakav nije postojao na početku finansijske krize 2008. Evropske banke sada imaju mnogo veći stepen likvidnosti i solventnosti”, naveo je Pedro Sančez, premijer Španije.

Američko Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrijednosti pokrenuli su odvojene istrage o kolapsu banke Silicijumske doline, tokom kojih će biti ispitano više rukovodilaca.

Predsjednik Biden obećao je da gubitke neće snositi poreski obveznici, a država će napraviti i dodatni fond od 25 milijardi dolara pomoći za 12 regionalnih banaka, koje su u riziku.

Najnovije objave