Srijeda, 24 Jula, 2024

Evo kako je zaista izgledala tajanstvena sultanija Hurem

Najčitanije objave

Sultanija Hurem, poznata i kao Rokselana, ostavila je neizbrisiv trag u povijesti Osmanskog carstva i postala inspiracija mnogim umjetnicima, piscima i režiserima. Kao supruga Sulejmana Veličanstvenog, Hurem je svojim izgledom, inteligencijom i političkom vještinom uspjela osigurati svoje mjesto u povijesti, ali i u srcima mnogih generacija koje su fascinirane njenom pričom.

Prava ljepota sultanije Hurem

Iako su filmski i televizijski prikazi Hurem često fokusirani na njenu izuzetnu ljepotu, povijesni izvori pružaju različite opise njenog izgleda. Originalne minijature i opisi iz 16. stoljeća opisuju je kao ženu crvenkaste kose, svijetle puti i prodornih očiju. Međutim, njena prava moć ležala je u njenoj karizmi i inteligenciji, što je činilo da je ljepota dolazila do izražaja kroz njenu osobnost i utjecaj na dvoru.

Put od ropkinje do sultanije

Hurem, rođena kao Aleksandra Lisowska u Ukrajini, dovedena je u Istanbul kao robinja. Zahvaljujući svojoj inteligenciji i šarmu, brzo je privukla pažnju Sulejmana Veličanstvenog i postala njegova najomiljenija supruga. Njen uspon na dvoru bio je meteorski, a uspjela je postati prva sultanija koja je imala značajan politički utjecaj u carstvu.

Politička moć i utjecaj

Hurem je bila puno više od lijepe žene. Njena politička vještina i mudrost omogućile su joj da igra ključnu ulogu u državnim poslovima. Koristeći svoj utjecaj na Sulejmana, Hurem je pomogla oblikovati politiku carstva, osiguravajući povlastice za svoje sinove i podržavajući izgradnju brojnih javnih radova, uključujući džamije, bolnice i škole.

Hurem u popularnoj kulturi

U novije vrijeme, Hurem je postala popularna figura zahvaljujući seriji “Sulejman Veličanstveni”, gdje je prikazana kao strastvena i moćna žena. Glumica Meryem Uzerli, koja je tumačila Hurem, dodatno je oživjela njen lik, naglašavajući njenu složenost i borbu za moć na dvoru.

Nasljeđe sultanije Hurem

Hurem je ostavila trajno nasljeđe koje se proteže daleko izvan granica Osmanskog carstva. Njena priča o usponu iz ropstva do jedne od najmoćnijih žena svog vremena inspirira mnoge i danas. Njena posvećenost filantropiji, izgradnji i unapređenju društva svjedoči o njenom trajnom utjecaju i doprinosu povijesti.

Priča o Sultaniji Hurem je priča o moći, ljepoti i inteligenciji. Njen život pokazuje kako su osobnost i karizma često važniji od fizičkog izgleda, a njeno nasljeđe nastavlja fascinirati i inspirirati ljude širom svijeta. Kroz povijesne zapise i popularnu kulturu, Hurem ostaje simbol snage i utjecaja, podsjećajući nas na moć žena u oblikovanju povijesti.

Najnovije objave