Srijeda, 24 Jula, 2024

EURO 2024: Danas četiri utakmice koje odlučuju o plasmanu u nokaut fazu

Najčitanije objave

Evropsko prvenstvo u nogometu nastavlja se danas sa čak četiri utakmice na programu koje će odgovoriti na brojna pitanja o putnicima za nokaut fazu.

Rasplet u grupi D

Prvo će se rasplesti grupa D, gdje se od 18:00 sati sastaju Francuska i Poljska te Nizozemska i Austrija. Susret između Francuske i Poljske bit će praktično revijalan budući da su Francuzi s obzirom na rasplet ostalih grupa sa četiri osvojena boda već osigurali plasman u osminu finala, te je samo pitanje s koje će pozicije krenuti u nokaut fazu. S druge strane, Poljska se s dva poraza već oprostila od turnira jer ne može biti trećeplasirana zbog lošijeg međusobnog omjera s Austrijom, jedinom selekcijom s kojom se može bodovno izjednačiti.

Opušteno će igrati i Nizozemci i Austrijanci. Nizozemska je, baš kao i Francuska, osvojila četiri boda i samo je pitanje s koje će pozicije nastaviti takmičenje, a vjerovatno će im se pridružiti i Austrija s obzirom da već imaju dvije trećeplasirane selekcije iz drugih grupa koje su trenutno lošije od nje (Mađarska i Hrvatska).

Uzbudljiva noć u grupi C

Daleko uzbudljivije bit će u noćnim utakmicama grupe C, gdje je sve još uvijek otvoreno. U posljednjem kolu, u 21 sat, sastaju se Danska i Srbija te Engleska i Slovenija. Engleska ima četiri osvojena boda, Danska i Slovenija po dva, dok je u igri i Srbija s jednim osvojenim bodom.

Englezi su već osigurali plasman u osminu finala, dok bi im se pridružile Danska i Slovenija ukoliko večeras osvoje bod ili ostvare pobjedu. Računica za Srbiju je jasna: samo pobjeda vodi direktno u drugi krug. U slučaju neriješenog rezultata postoji šansa za plasman dalje, ali tada Srbija zavisi od drugih rezultata i ne zavisi samo od sebe.

Najnovije objave