Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Đumbir – prirodna zaštita od nazeba i više

Najčitanije objave

Hladniji dani su pred nama, što znači da je pravo vrijeme da se usmjerimo prema jednom čudesnom začinu – đumbiru. Ova fantastična biljka može vam pomoći da se obranite od prehlada, virusa i nazeba koji često napadaju respiratorne organe. Đumbir sadrži desetak jedinjenja koja djeluju antivirusno, a među njima se ističu seskviterpeni koji su posebno učinkoviti protiv rinovirusa.

Seskviterpeni, đinđerol i šogaoli, ne samo da smanjuju bol i snižavaju tjelesnu temperaturu, već i sprečavaju kašalj i djeluju umirujuće na organizam. Ovo je pravi trenutak da se upoznate s čudesnim ljekovitim svojstvima ovog začina.

Osim što štiti od respiratornih tegoba, đumbir ima niz drugih blagodati za zdravlje. Mali dnevni unos đumbira može pomoći kod smanjenja mučnine, povraćanja te ublažavanja grčeva u želucu. Ovo je osobito važno u današnjem brzom načinu života gdje je nadutost česta tegoba.

Napitak od đumbira postaje sve popularniji i polako, ali sigurno izmiče vodi s limunom s trona “čudotvornih napitaka”. Slično kao voda s limunom, ovaj napitak zadržava prednosti limuna, ali dodaje i ono što donosi đumbir.

Preporučuje se konzumiranje napitka od đumbira kao prvu stvar ujutro, prije jela. Đumbir,  korijen ove biljke, sadrži vitamin C, magnezijum i kalijum, što ga čini idealnim za potporu probavi. Enzimi prisutni u đumbiru olakšavaju zatvor, pomažu probavu i smanjuju mučninu.

Protuupalna i antibiotska svojstva đumbira mogu pomoći u ublažavanju bolova. Aktivni sastojak, đinđerol, odgovoran je za ovo blagotvorno djelovanje.

Osim toga, istraživanja su pokazala da đumbir može smanjiti glad i povećati broj kalorija koje se sagorijevaju tijekom probave, što može doprinijeti mršavljenju.

Također, đumbir može smanjiti apetit putem hormona grelina, čime pomaže u kontroli tjelesne težine. Za one koji se bore s povišenim kolesterolom, đumbir također može biti koristan. Iako postoje istraživanja koja ukazuju na smanjenje ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i triglicerida, uvijek se savjetuje konzultacija s liječnikom, posebno ako uzimate lijekove za smanjenje kolesterola.

Važno je napomenuti da, iako je đumbir nevjerojatan sastojak, kod nekih ljudi može izazvati žgaravicu. Preporučuje se razrjeđivanje đumbirovog soka i početak s malom količinom kako biste procijenili kako vaš probavni sustav reagira. Ako ste na lijekovima za razrjeđivanje krvi, trebali biste se konzultirati s liječnikom prije nego što uključite đumbir u svoju prehranu. Iako nema točne preporučene dnevne doze đumbira, važno je ne pretjerivati kako biste izbjegli nuspojave poput mučnine i želučanog refluksa. Đumbir je blago, ali moćno oružje za očuvanje zdravlja u hladnijim mjesecima koji dolaze.

Najnovije objave