Srijeda, 24 Jula, 2024

Direktorica iz Bihaća ide u zatvor zbog nezakonitog zapošljavanja člana porodice

Najčitanije objave

Elvira Mušić (50), bivša vršiteljica dužnosti direktorice Osnovne škole “Kamenica” u Bihaću, pravosnažno je osuđena na šest mjeseci zatvora zbog nezakonitog zapošljavanja člana porodice. Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je presudu Općinskog suda u Bihaću kojom joj je izrečena kazna zatvora u trajanju od pola godine. Sud je odbio žalbu, čime je ova presuda postala pravosnažna, a Mušić je osuđena za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Sigurnosne mjere

Uz kaznu zatvora, Mušić je izrečena i sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti. Naime, sud joj je zabranio da u periodu od tri godine, računajući od dana pravosnažnosti presude, obavlja rukovodeću funkciju u ustanovama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava se u trajanje ove sigurnosne mjere, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Dokazano krivično djelo

Tužilaštvo je dokazalo da je Mušić počinila krivično djelo od 28. oktobra 2019. do 24. aprila 2020. godine u Bihaću, kao odgovorna osoba – vršiteljica dužnosti direktorice Osnovne škole “Kamenica” Bihać. Svjesna da prekoračuje svoja službena ovlaštenja koja su joj povjerena u rukovođenju radom škole, te da time pribavlja korist trećem licu, bez prethodne obavijesti i odobrenja školskog odbora o potrebama angažmana novih nastavnika, zaključila je više ugovora o radu s jednim licem – članom uže porodice.

Nezakonito zaposlenje

Na taj način, nezakonito zaposlenom licu pribavila je korist u vidu nezakonitog zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme u Osnovnoj školi “Kamenica” u Bihaću. Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona ističe da je postupak pravosnažno okončan presudom Kantonalnog suda u Bihaću i da stranke nemaju pravo žalbe na ovu odluku.

Najnovije objave