Srijeda, 24 Jula, 2024

Direktor Elektroprivrede BiH o nestanku struje: “To je moguće i ubuduće”

Najčitanije objave

Bosna i Hercegovina se suočava s potencijalnim problemima u elektroenergetskom sektoru, nakon što je direktor Elektroprivrede BiH, Admir Andelija, upozorio da su nestanci struje mogući i u budućnosti. Ova izjava dolazi nakon jučerašnjeg incidenta koji je izazvao privremeni prekid napajanja električnom energijom u nekoliko regija.

Uzroci nestanka struje

Prema riječima direktora Andelije, glavni uzroci nestanka struje leže u zastarjeloj infrastrukturi i povećanim opterećenjima na elektroenergetsku mrežu. Dodao je da je potrebno značajno ulaganje u modernizaciju i održavanje mreže kako bi se osigurala stabilnost napajanja.

Zastarjela infrastruktura: Mnogi dijelovi elektroenergetske mreže su stari i zahtijevaju hitne popravke i modernizaciju. Bez ovih intervencija, sustav ostaje podložan kvarovima i prekidima u napajanju.
Povećano opterećenje: S porastom potrošnje električne energije, mreža se suočava s većim opterećenjima nego ikada prije. Ovo može dovesti do preopterećenja i eventualnih kvarova.

Planovi za modernizaciju

Planirana su velika ulaganja u obnovu i modernizaciju postojeće infrastrukture. Ovo uključuje zamjenu zastarjelih kablova, transformatorskih stanica i drugih ključnih komponenti mreže. Povećan naglasak na redovnom održavanju i preventivnim mjerama kako bi se smanjio rizik od kvarova i osiguralo kontinuirano napajanje.

Poziv na strpljenje

Direktor Andelija je također apelirao na građane da budu strpljivi i razumiju složenost situacije. Istaknuo je da su trenutni problemi rezultat višegodišnjeg zanemarivanja ulaganja u infrastrukturu, te da će rješavanje ovih problema zahtijevati vrijeme i značajna sredstva.

Komunikacija s građanima

Elektroprivreda BiH planira poboljšati komunikaciju s korisnicima, pružajući pravovremene informacije o svim planiranim isključenjima i radovima na mreži.
Naglašena je važnost podrške zajednice u ovom prijelaznom periodu, kako bi se omogućilo uspješno provođenje svih potrebnih radova i poboljšanje sustava.

Izjava direktora Elektroprivrede BiH, Admira Andelije, o mogućnosti budućih nestanaka struje, naglašava potrebu za hitnim ulaganjima u modernizaciju elektroenergetskog sustava Bosne i Hercegovine. Iako su trenutni problemi izazvali nezadovoljstvo među građanima, dugoročna rješenja koja se planiraju donijet će stabilnost i pouzdanost u napajanju električnom energijom. Elektroprivreda BiH ostaje posvećena osiguranju kvalitetne usluge i stabilnog napajanja za sve korisnike, uz podršku i razumijevanje zajednice.

Najnovije objave