Petak, 2 Juna, 2023

Desetine tornada poharali SAD. Ima mrtvih

Najčitanije objave

U petak je jugom i srednjim zapadom SAD-a protutnjao čudovišni olujni sustav s više desetaka tornada koji su uzrokovali razorne vjetrove uništivši kuće i trgovačke centre u Arkansasu te srušili krov kazališta tijekom heavy metal koncerta u Illinoisu, javljaju američki mediji.

Prema vlastima, jedna osoba je poginula, a 28 ih je ozlijeđeno nakon što se krov kazališta Apollo srušio tijekom tornada u gradu Belvidereu, oko 113 kilometara sjeverozapadno od Chicaga. U tom trenutku je bilo 260 ljudi na mjestu događaja, a ekipe hitne pomoći su spasile nekoga iz dizala. Ispred kazališta su ljudima prijetili srušeni dalekovodi. Šef gradske policije, Shane Woody, opisao je scenu nakon urušavanja kao “kaos, apsolutni kaos”.

U Arkansasu i Iowi je također bilo znatne štete. Najmanje jedna osoba je poginula, a više od dvadesetak je ozlijeđeno, neki kritično, u i oko glavnog grada Arkansasa, Little Rocka. Grad Wynne u sjeveroistočnom Arkansasu je također razoren, a dužnosnici su izvijestili o dvoje mrtvih, zajedno s uništenim kućama i ljudima zarobljenim u ruševinama. Tornado iz Little Rocka je prvo protutnjao četvrtima u zapadnom dijelu grada i rasturio mali trgovački centar. Zatim je prešao rijeku Arkansas u North Little Rock i okolne gradove, gdje je zabilježena velika šteta na kućama, poslovnim objektima i vozilima.

Dužnosnici okruga Pulaski su navečer objavili potvrđeni smrtni slučaj u North Little Rocku, ali nisu odmah dali detalje. Dužnosnici Baptist Health Medical Center-Little Rock su rekli za KATV poslijepodne da je zbog tornada ozlijeđeno najmanje 21 osoba, uključujući pet u kritičnom stanju.

U Iowi je bilo više potvrđenih tornada. Jedan je tornado skrenuo zapadno od Iowa Cityja, gdje se nalazi Sveučilište Iowa, zbog čega je otkazana zabava u areni na kampusu za žensku košarkašku utakmicu Final Four. Video s KCRG-TV-a je pokazao srušene strujne stupove i krovove srušene stambene zgrade u predgrađu Coralvillea te znatno oštećene kuće u gradu Hillsu.

Najnovije objave