Srijeda, 29 Novembra, 2023

Delegacija Deutche Bundesbank u posjeti Centralnoj banci BiH

Najčitanije objave

Međunarodna tehnička saradnja glavni je instrument razmjene znanja koji doprinosi pripremama za članstvo u Evropskoj uniji (EU), jačanju koordinacije u BiH, regiji i EU, zaključeno je tokom bilateralnog sastanka zvaničnika Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) i visoke delegacije Deutsche Bundesbank (Njemačke savezne banke) koja je danas boravila u posjeti CBBiH.

Članovi Uprave CBBiH – viceguverneri Ernadina Bajrović, Marko Vidaković i Željko Marić, upoznali su delegaciju Bundesbank u sastavu – Burkhard Balz, član Izvršnog odbora Bundesbank, Martin Dinkelborg, direktor Centra za međunarodni dijalog i Peter Spicka, koordinator za IPA projekte, o aktuelnostima u poslovanju CBBiH.

Uz zahvalnost na saradnji i podršci koju Deutsche Bundesbank pruža CBBiH istaknut je značaj jačanja partnerstva i međuinstitucionalnog dijaloga.

U fokusu razgovara bila je implementacija Programa jačanja kapaciteta centralnih banaka zapadnog Balkana u cilju integracije u Evropski sistem centralnih banaka.

U programu, osim CBBiH, učestvuju i entitetske agencije za bankarstvo.

Status BiH kao zemlje kandidata za članstvo u EU postavlja pred CBBiH nove izazove i zahtijeva jasan angažman i CBBiH i svih institucija u BiH, koje zajedno rade na jačanju institucionalnih kapaciteta CBBiH i finansijskog sistema u BiH, saopćeno je iz Ureda za komunikacije te banke.

Najnovije objave