Utorak, 16 Jula, 2024

Dani srednjovjekovlja u Jajcu – više od sto vitezova, kneginja i dvorskih luda

Najčitanije objave

Manifestacija “Dani srednjovjekovlja” koja za cilj ima promociju srednjovjekovne kulturno-povijesne baštine u Bosni i Hercegovini bit će održana ovog vikenda, već šesti put, na kraljevskoj tvrđavi u Jajcu.

Direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan za Fenu je istakao da su Dani srednjovjekovlja jedna od najznačajnijih manifestacija ovog tipa u zemlji, svake godine okuplja nekoliko desetina sudionika iz brojnih povijesnih postrojbi.

Ove godine očekuje se više od 100 vitezova, kneginja, dvorskih luda i pjevača koji će doći iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Češke i Bosne i Hercegovine.

– Grad Jajce predstavlja jedinstveno kulturno-povijesno mjesto u zemlji i okruženju, u tom kontekstu se posebno izdvaja srednjovjekovlje. Grad je građen po zapovijedi velikoga vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića, a poslije važnu ulogu igra posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević koji u Jajcu biva krunjen u Crkvi sv. Marije – podvukao je Brtan.

Na tragu bogate prošlosti, ovogodišnji program Dana srednjovjekovlja će prikladnim scenografskim prikazom podsjetiti na čin krunidbe Stjepana Tomaševića. Pored toga, planirane su brojne radionice, aktivnosti za djecu, srednjovjekovni plesovi i pjesme kao i vatreni show.

Program Dana srednjovjekovlja se održava 1. i 2. jula u podgradu i na tvrđavi.

U večernjim satima prvog dana manifestacije Dani srednjovjekovlja održava se koncert u sklopu Kraljevskog festivala zabave, gdje nastupa regionalna zvijezda Željko Bebek.

Najnovije objave