Utorak, 28 Marta, 2023

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Najčitanije objave

Prema rezoluciji 60/7 koju je usvojila Generalna skupština UN-a 1.11.2005. godine, 27. januara se širom svijeta obilježava sjećanje na žrtve holokausta, u kojem je stradala trećina jevrejskog naroda ali i nebrojeno mnogo pripadnika drugih manjina u periodu 1933-1945. godine. Rezolucija 60/7 i proglašavanje Međunarodnog dana holokausta inicijativa je Izraela, a koju je provodio Minnistar vanjskih poslova Silvan Shalom, šef delegacije Izraela pri UN-u.
Holokaust su počinili njemački nacisti sa ciljem implementacije njihovog “konačnog rješenja” jevrejskog pitanja. Ovaj datum odabran je simbolično jer je to dan kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila koncentracioni logor Aušvic, čime je oslobođeno 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta
Koncentracioni logor

Osnovni motiv za holokaust bila je nacistička ideologija zasnovana na antisemitizmu.
Prije nego što će početi realizacija tog okrutnog plana da Jevreji, i narod i Jevrejska kultura, potpuno nestanu sa, nacistička Njemačka je prvo oduzimala Jevrejima sva prava i svu imovinu. Zatim je počelo obilježavanje i grupisanje Jevreja, da bi se 1941. godine, nakon invazije na Sovjetski Save pokrenuo plan istrebljenja svih Jevreja, odnosno “Konačno rješenje jevrejskog pitanja”, kako su ga nacisti zvali.

Mnoge zemlje su ustanovile svoje dane sjećanja na Holokaust, od kojih neki kao što je Dan sjećanja na holokaust u Velikoj Britaniji, također pada 27. januara. S druge strane, izraelski Jom ha-šoa obilježava se u mjesecu aprilu.

Najnovije objave