Srijeda, 24 Jula, 2024

Danas posebne sjednice NSRS o Ustavnom sudu BiH i vetu Željke Cvijanović

Najčitanije objave

Dvije posebne sjednice entitetskog parlamenta održane u Banjoj Luci ovog utorka. Na dnevnom redu prve sjednice nalazio se Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji RS dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Odmah nakon završetka ove sjednice uslijedit će još jedna sjednica o predsjedavajućoj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željki Cvijanović, koja će se baviti vetom na dva zaključka usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

Sjednica je zakazana za 11 sati.

Odgovor na neuspješni ultimatum

Predloženi zakon je kratak i sadrži samo četiri tačke. Ovo je odgovor na neuspješni ultimatum koji je upućen Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske će raspravljati o zakonu kojim se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine više neće primjenjivati na teritoriji ove entiteta. Naglašava se da je spor s najvišim sudskim organom izazvan zbog pitanja imovine.

Smatramo da imamo pravo da se preventivno borimo protiv otimanja imovine i da bilo koja odluka koja bi bila neustavna i koja bi ugrozila Dejtonski sporazum, koji je entitetima dodijelio imovinu, treba biti osporena. Smatramo da je pravo na odbranu najosnovnije pravo koje je podržano Poveljom Ujedinjenih nacija i evropskim konvencijama – izjavio je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.
Iz vladajuće stranke SNSD ističu da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine najveći problem s kojim se Republika Srpska suočava, te očekuju jedinstvo i podršku opozicije u RS. Milorad Dodik će danas iznijeti detalje svog prijedloga Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji će biti predložen u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Izbacuju se trojica sudija

U ovom prijedlogu zakona, trojica sudija će biti izbačena. Republika Srpska će imati tri sudija, a Federacija Bosne i Hercegovine će birati šest. Zakon će također propisati da kvorumi za odlučivanje zahtijevaju da bude prisutan svaki sudija, te da odluka mora biti donesena uz jednog glasa Srbina, Hrvata i Bošnjaka. Ako toga nema, pita se, kakav je smisao, da nas preglasavaju stranci, Bošnjaci ili sutra Bošnjaci i Hrvati – istaknuo je Dodik.

Opozicija se slaže da je Ustavni sud više politička nego pravna institucija. Iz PDP-a su izjavili da će učestvovati na sjednici, ali da će njihov način glasanja zavisiti od sutrašnje rasprave. Izrazili su zabrinutost zbog načina na koji bi se taj zakon mogao sprovoditi u praksi ili bi mogao ostati još jedno obećanje vlasti koje se neće ispuniti.

Strahujemo da oni kojima se obraćamo, uključujući strance, Federaciju i građane, neće ozbiljno shvatiti Narodnu skupštinu Republike Srpske jer je Republika Srpska do sada prekršila sve dosadašnje zaključke Narodne skupštine – rekao je Igor Crnadak, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Zakon o nepoštivanju odluka Ustavnog suda također navodi da osobe koje sprovode taj zakon imaju zaštitu od eventualnog krivičnog gonjenja. Nakon usvajanja ovog zakona, Narodna skupština će održati još jednu posebnu sjednicu koju je sazvala predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, a koja će se baviti vetom koji je pokrenut nakon preglasavanja na sjednici Predsjedništva.

Najnovije objave