Ponedjeljak, 27 Marta, 2023

Crna Gora pokreće svoj svemirski program

Najčitanije objave

Crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore da će ta zemlja pokrenuti, prvi put u svojoj povijesti, svemirski program.

“Siguran sam da će ova informacija izazvati malo podsmjeha, ali je stvar ozbiljna i drago mi je da vam to prenesem”, rekao je Abazović te dodao da će Ministarstvo znanosti pripremiti informaciju za neku od idućih sjednica crnogorske Vlade.

“Razgovarali smo s organizacijom koja je već imala aktivnost, to su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali tzv. balon koji je napravio neke snimke, a mi ćemo dati našu punu podršku našim ljudima”, kazao je crnogorski premijer.

Abazović je kazao da će se projekt financirati novcem od davanja “ekonomskog državljanstva” te da će projekt podržati Fond za inovacije, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

“Ne radi se o velikim sredstvima, ali zahtjeva puno posla. Crna Gora će otvoriti još jednu perspektivu, da sudjeluje u aktivnostima drugih država i da se razvija i u tom pogledu”, istaknuo je Abazović.

Projekat “ekonomskog državljanstva” je od siječnja 2019. godine do sada je donio 310 milijuna eura. Od toga je 188 milijuna eura na posebnom računu (ESCROW) gdje su stranci koji su željeli crnogorsku putnu ispravu morali uplatiti novac, dok je ostatak prenijet na račune države i investitora koji grade razvojne projekte u oblasti turizma, kazao je direktor Agencije za investicije (Montenegro Investment Agency-MIA) Mladen Grgić.

Najnovije objave