Četvrtak, 21 Septembra, 2023

Cannes: Završio filmski festival, Zlatnu palmu osvojio film “Anatomija pada”

Najčitanije objave

Na 76. filmskom festivalu u Cannesu, film “Anatomija pada”, sudska drama u režiji francuske redateljice Justine Triet, osvojio je najprestižniju nagradu, Zlatnu palmu.

Ovim uspjehom, Triet je postala treća redateljica koja je osvojila ovu prestižnu nagradu na festivalu u Cannesu. Film “Anatomija pada” je psihotriler koji prikazuje priču o uspješnoj i modernoj autorici koja je optužena za ubojstvo svog muža.

Grand prix je dodijeljen filmu “Zona interesa” u režiji britanskog redatelja Jonathana Glazera. Ovaj film rekonstruira obiteljski život zapovjednika koncentracijskog logora Auschwitza s ciljem podsjećanja na tezu o “banalnosti zla”. Temelji se na istoimenom romanu Martina Amisa, koji je preminuo tijekom festivala.

Aki Kaurismaki je dobio nagradu žirija za film “Palo lišće”. Francuski redatelj Tran Anh Hung osvojio je nagradu za najbolju režiju za film “The Pot-au-Feu”, priču o sredovječnoj ljubavi i kulinarskom užitku koji se odvija u Francuskoj. U filmu su ponovno zajedno surađivali bivši partneri u stvarnom životu Juliette Binoche i Benoît Magimel.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Koji Yakusho za ulogu čistača toaleta u filmu Wima Wendersa “Savršeni dani”, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala Merve Dizdar za film “Suhe biljke”, školsku dramu o učitelju čija je karijera ugrožena optužbom za seksualno zlostavljanje.

Ove godine je bilo 21 film u konkurenciji za nagradu.

Prije nekoliko dana, počasnu Zlatnu palmu su primili Michael Douglas i Harrison Ford.

Najnovije objave